Λεξικό Παιδοουρολογίας

Διπλό έξω στόμιο της ουρήθρας σε αγόρι

Μια από τις αρκετά συχνές απορίες των νεογνολόγων και παιδιάτρων προς τους παιδουρολόγους είναι το “διπλό έξω στόμιο της ουρήθρας” - η ονομασία με την οποία περιγράφουν και αναφέρουν τα αγόρια προς ουρολογική εξέταση για την γνώμη του ειδικού.

Το εύρημα αυτό τις περισσότερες φορές αφορά στον βαλανικό υποσπαδία για τον οποίον παρακαλώ διαβάστε στο σχετικό άρθρο. Εάν αποδειχθεί ότι το παιδί όντως έχει βαλανικό υποσπαδία, τότε συνήθως το στόμιο που βρίσκεται στην αναμενόμενη - φυσιολογική θέση, στη κορυφή της βαλάνου είναι τυφλό και οδηγεί σε ένα ρηχό βοθρίο. Κατώτερα αυτού, προς τον πεϊκό χαλινό (ο οποίος μπορεί να απουσιάζει παντελώς στα παιδιά με τον υποσπαδία), βρίσκεται το πραγματικό έξω στόμιο της ουρήθρας, από το οποίο ουρεί το παιδί. Αυτό πολλές φορές εμφανίζεται ως εξαιρετικά στενό και μερικές φορές αόρατο στα νεογνά, ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί εμπόδιο για την φυσιολογική ούρηση του παιδιού, δεν απειλεί την νεφρική του λειτουργία και δεν προδιαθέτει στις ουρολοιμώξεις.

Εικόνα 1 Η εντύπωση διπλού έξω στομίου της ουρήθρας σε αγόρι μεβαλανικό υποσπαδία. Στη φυσιολογική θέση βρίσκεται το τυφλό βοθρίο και κάτω από αυτό το πραγματικό, ελαφρώς υποσπαδιακό στόμιο της ουρήθρας. 

Glanular Hypospadias

Πολύ πιο σπάνια το έξω στόμιο της ουρήθρας μπορεί απλά να είναι μεγάλο και να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι διπλό. Με τον κατάλληλο, ειδικό χειρισμό κατά την κλινική εξέταση με ή χωρίς τη γενική αναισθησία ο παιδοουρολόγος καλείται να λύσει αυτήν την απορία.
Τέλος εξαιρετικά σπάνια το διπλό έξω στόμιο ουρήθρας αντιστοιχεί σε πραγματικό διπλασιασμό της ουρήθρας. Είναι πιο περίπλοκη πάθηση και περιγράφεται στο σχετικό άρθρο. Η διάγνωση (επιβεβαίωση) του διπλασιασμού της ουρήθρας γίνεται με ειδικές εξετάσεις όπως η ουρηθροκυστογραφία και ουρηθροκυστεοσκόπηση.
 
 
Εικόνα 2  Διάφοροι τύποι διπλασιασμών της ουρήθρας και οι αντίστοιχες με αυτούς ουρηθροκυστεογραφίες.

Duplex Urethra Urethrograms

Η παιδική περιτομή

Χειρουργκή επέμβαση εκτομής της άκρας πόσθης.

 

Στην παιδική ηλικία πραγματοποιείται μόνο υπό τη γενική αναισθησία (νάρκωση) και μετεγχειρητικά καλύπτεται με αναλγητικά (παυσίπονα) φάρμακα και αντιβιοτικές κρέμες ή αλοιφές χωρίς κορτιζόνη για την τοπική εφαρμογή μετά την επέμβαση. 

 

Στη πλειονότητα των ασθενών δεν απαιτεί μακροχρόνια νοσηλεία, ούτε επαναληπτική επίσκεψη για τον μετεγχειρητικό έλεγχο.

 

Δεν στερείται επιπλοκών και πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά από παιδοουρολόγο ή παιδοχειρουργό. 

 

Μόνο η τυπική περιτομή ενέχει τα οφέλη για τα αγόρια με συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού και τα οποία παρουσιάζουν υποτροπές ουρολοιμώξεων - μειώνει τον κίνδυνο τον ουρολοιμώξεων 7-10 φορές.

 

Σε αντίθεση, η διάνοιξη της πεϊκής κοιλότητας (το άνοιγμα του πέους) στα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα της αναπαραγωγής της ίδιας κίνησης (του ανοίγματος) μετέπειτα, οδηγεί συχνά στις επιπλοκές όπως η ουλώδης φίμωση.  

 

Το αποτέλεσμα της τυπικής περιτομής θα πρέπει να είναι η πλήρως και μόνιμα εκτεθειμένη πεϊκή βάλανος όπως απεικονίζεται στην εικόνα δεξιά.

περιτομή και χωρις περιτομή

 

 

Η πόσθη

Ολόκληρο το δέρμα του πέους ονομάζεται πόσθη. Η άκρα πόσθη είναι εκείνο το δέρμα που καλύπτει τη πεϊκή βάλανο.

βάλανος

Παραφίμωση

Είναι επείγουσα ουρολογική κατάσταση κατά την οποία η βάλανος του πέους κινδυνεύει από μερική ή ολική νέκρωση λόγω του στραγγαλισμού που υπέστη από το στενό δακτύλιο της άκρας πόσθης μετά την προσπάθεια της βίαιης αποκάλυψης της βαλάνου από τον ίδιο τον ασθενή ή από τον ιατρό του.

Η κάθε βίαια προσπάθεια της αποκάλυψη της βαλάνου δεν θα πρέπει να επιχειρείται. Αν επιχειρήθηκε, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε λογική προσπάθεια η άκρα πόσθη να επιστρέψει στην αρχική της θέση και να καλύψει ξανά τη βάλανο.

Η παραφίμωση συμβαίνει μόνο σε εκείνους που έχουν άκρα πόσθη και προσπάθησαν να αποκαλύψουν τη βάλανο. Δεν μπορεί να συμβεί από μόνη της, αν και υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές σε παραφίμωση που συνέβη κατά την ερωτική επαφή.

Οι περισσότερες παραφιμώσεις συμβαίνουν στα αγόρια που διερευνούν τον εαυτό τους, καταλήγουν σε παραφίμωση και μετά ντρέπονται να ειδοποιήσουν τους γονείς, παρά τον πόνο που νιώθουν, επειδή αισθάνονται άβολα ή και ενοχές.

Δεν είναι σπάνιες και οι καθαρά ιατρογενείς παραφιμώσεις όταν ο παιδίατρος αποκαλύπτει βίαια τη βάλανο και μετά ή ξεχνάει ή φοβάται η αναθέτει στους γονείς να επαναφέρουν την άκρα πόσθη στην αρχική της θέση αργότερα.
 
Η παραφίμωση μπορεί πιο εύκολα να συμβεί στα παιδιά ή ενήλικες που φέρουν μόνιμους καθετήρες μακροχρονίως.

Η παραφίμωση δεν μπορεί να συμβεί σε σωστά περιτετμημένα άτομα.

Οι νεκρώσεις της βαλάνου από την παραφίμωση στις ημέρες μας είναι σπάνιες, ωστόσο μπορούν να συμβούν.

Η παραφίμωση είναι μία από τις πολύ σπάνιες ουρολογικές επείγουσες καταστάσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, μόνο από παιδοουρολόγο ή παιδοχειρουργό εκπαιδευμένο στον ειδικό χειρισμό της ανάταξης η οποία επιχειρείται στα εξωτερικά ιατρεία χωρίς γενική αναισθησία, αλλά με φόντο τα παυσίπονα φάρμακα, χορηγούμενα πριν την ανάταξη.

Εάν η ανάταξη αποτυγχάνει, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο με σκοπό την επανάληψη της προσπάθειας ανάταξης υπό τη γενική αναισθησία. Δεν είναι σπάνιο να είναι αναπόφευκτη η χειρουργική ραχιαία σχάση του δακτυλίου της άκρας πόσθης με σκοπό την επαναφορά της στην αρχική της θέση.

Το συμβάν της παραφίμωσης στο ιστορικό του ασθενή από μόνο του υποδηλώνει την ανάγκη της τυπικής περιτομής η οποία δεν πρέπει να επιχειρείται σε οξεία φάση, αλλά 3-6 μήνες μετά το συμβάν της παραφίμωσης.

 Εικόνα 1. Παραφίμωση

Παραφίμωση

 

Εικόνα 2. Κανόνας ανάταξης παραφίμωσης

παραφίμωσης ανάταξη

 

 

 

Ο Νεφρός

Νεφρός - ζωτικά σημαντικό όργανο του ανθρώπου του οποίου η κύρια αποστολή είναι η κάθαρση του ανθρώπινου αίματος από τις τοξίνες και η αποβολή αυτών από τον οργανισμό σε μορφή υγρού - ούρων. Αποτελείται από το παρέγχυμα και το αποχετευτικό μέρος.

Final 5

 

Τομη Νεφρου

 

Νεφρός σύσταση

 

 

 

Το Ουροποιητικό Σύστημα

Ουροποιητικό Σύστημα - το νεφρικό παρέγχυμα και η αποχετευτικοί σωλήνες στο σύνολό τους. Χωρίζεται στο:
 1. Aνώτερο ουροποιητικό - νεφρικοί κάλυκες, νεφρική πύελος και οι ουρητήρες
 2. Κατώτερο ουροποιητικό - η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Ουροποιογεννητικο1

H Πυελοουρητηρική Συμβολή

Πυελοουρητηρική συμβολή - το στενότερο μέρος του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού σε όλους τους ανθρώπους. Είναι το σημείο όπου η νεφρική πύελος από το σχήμα του χωνιού παίρνει το σχήμα του λεπτού σωλήνα - ουρητήρα

Η πυελοουρητηρική συμβολή απέκτησε κακιά φήμη διότι οι σημαντικές στενώσεις της πρέπει να χειρουργηθούν και ευτυχώς αποκαθίστανται επιτυχώς στο 95% των περιπτώσεων αν χειρουργούνται από ειδικούς παιδοουρολόγους. Τα περισσότερα παιδιά με στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, ωστόσο, πρέπει απλά να παρακολουθούνται.

H Ουρητηροκυστική Συμβολή

Ουρητηροκυστική συμβολή - το σημείο της ένωσης των ουρητήρων με την ουροδόχο κύστη με περίπλοκο μυϊκό μηχανισμό που κανονικά πρέπει να εμποδίζει την ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη πίσω στους ουρητήρες και τους νεφρούς, δηλαδή απαγορεύει την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Επομένως, εάν ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί υπάρχει η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.  
Η ουρητηροκυστική συμβολή επίσης μπορεί να είναι στενή και να εμποδίζει την διέλευση των ούρων. Η αντίστοιχη πάθηση λέγετε Στένωση της Κυστεοουρητηρικής Συμβολής ή Αποφρακτικός Μεγαουρητήρας. ή να παρατηρούνται στενώσεις στο σημείο των ουρητηροκυστικών συμβολών οι οποίες μερικές φορές πρέπει να χειρουργηθούν με σκοπό να μην αυξάνονται οι αντιστάσεις στη λειτουργία των φίλτρων του νεφρού.

Εικόνα 1. Η ουρητηροκυστική συμβολή αριστερά. Ο ουρητήρας εισέρχεται στο πίσω μέρος της ουροδόχου κύστης ενός κοριτσιού.

 ΚΟΣ σωστή

 

 

 

Εικόνα 2. Τα στόμια των ουρητηροκυστικών συμβολών και η πορεία του ουρητήρα εντός του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.

ΚΟΣ ΜΠΡΟΣ

Οι όρχεις

Όρχεις - τα γεννητικά όργανα του άνδρα. Οι κύριες δύο λειτουργίες των όρχεων στον άνδρα είναι η παραγωγή της ανδρικής ορμόνης - τεστοστερόνης και η παραγωγή του σπέρματος. Οι όρχεις πρέπει να είναι δύο και βρίσκονται ο κάθε ένας στο δικό του ημιόσχεο.

Oι Nεφρικές Θηλές

Νεφρικές θηλές - το σημείο της ένωσης των αθροιστικών σωληναρίων του νεφρικού παρεγχύματος με τους κάλυκες του αποχετευτικού μέρους του νεφρού. ΜΙκροσκοπικά η επιφάνεια των νεφρικών θηλών θυμίζει το κόσκινο επειδή είναι γεμάτοι από μικρές τρυπούλες - τις εκβολές των αθροιστικών σωληναρίων.

 

ΝΕΦΡΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

 

 

Νεφρική Θηλή. jpg

 

H Ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη - η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος του ανθρώπου από τα δικά του μικρόβια, τα οποία εισήλθαν σε ξένο για αυτά περιβάλλον, αρχικά της ουροδόχου κύστης και μετέπειτα και στο νεφρό. Η ουρολοίμωξη της ουροδόχου κύστης λέγεται κυστίτιδα ενώ του νεφρού λέγεται πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις ποικίλλουν σε βαρύτητα και σχεδόν πάντα θεραπεύονται επιτυχώς με ειδικά αντιβιοτικά. Βλέπε αναλυτικά εδώ

Αυχένας της Ουροδόχου Κύστης

Αυχένας της ουροδόχου κύστης - η έξοδος της ουροδόχου κύστης προς την ουρήθρα. Στους άνδρες ο αυχένας της ουροδόχου κύστης έχει περισσότερους μύες από ότι στις γυναίκες, συμμετέχει στη διαδικασία της εκσπερμάτισης και θεωρείται ότι συμμετέχει στην εγκράτεια ούρων.

male urethra anatomy

 

 

H Ουροδόχος Κύστη

Ουροδόχος κύστη - το μεγαλύτερο μυϊκό σφαιρικό δοχείο του ουροποιητικού συστήματος. Λαμβάνει ούρα από τους ουρητήρες (δεξιού και αριστερού νεφρού) μέσω της ουρητηροκυστικής συμβολής και παρουσιάζει κυκλική λειτουργία. Αποθηκεύει τα ούρα και ταυτόχρονα αναφέρει στον εγκέφαλο του ανθρώπου τη κατάσταση της πληρότητας της (μέσω νεύρων που τη νευρώνουν) και συσπάται να προωθήσει τα ούρα έξω από τον οργανισμό του ανθρώπου μόνο όταν το επιθυμεί ένας ενήλικας ή και αυτόματα στα παιδιά.

ουροδοχος κυστη 1

Το ήμιόσχεο

Ημιόσχεο - το αριστερό ή το δεξιό μισό του ανδρικού οσχέου με το περιεχόμενό του.

Το Αποχετευτικό Σύστημα του νεφρού

Αποχετευτικό σύστημα του νεφρού - περιλαμβάνει τους ελάσσονες και μείζονες νεφρικούς κάλυκες, την νεφρική πύελο, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το ανώτερό του μέρος συμπεριλαμβάνει τους νεφρικούς κάλυκες την νεφρική πύελο και τους ουρητήρες. Το κατώτερο μέρος του αποχετευτικού συμπεριλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Εικόνα 1. Ανώτερο αποχετευτικό χωρίς το περίβλημα του νεφρικού παρεγχύματος

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

Είκονα 2. Ολόκληρο το αποχετευτικό

Ουροποιογεννητικο

Το όσχεο

Όσχεο - το ρυτιδωτό σακουλάκι του άνδρα μέσα στο οποίο βρίσκονται οι όρχεις. Το σχήμα του οσχέου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

normal penis

Το πέος

Πέος - το ανδρικό γεννητικό όργανο. Οι λειτουργίες του πέους είναι οι εξής:

 

 1. Εμφάνιση - στη σημερινή κοινωνία της λατρείας της σωματικής ακεραιότητας (Body Cult) η εμφάνιση του πέους αποκτά μεγαλύτερη σημαντικότητα από ότι στο παρελθόν
 2. Ούρηση - εντός του πέους βρίσκεται ο αγωγός των ούρων - η ουρήθρα
 3. Εκσπερμάτιση - εντός της ουρήθρας του πέους βρίσκονται οι εκσπερματιστικοί πόροι που εκκρίνουν σπέρμα κατά τον οργασμό
 4. Οργασμός - η ευχάριστη αίσθηση του ανθρώπου. Στον άνδρα περισσότερο η δόνηση παρά το απλό άγγιγμα του πέους προκαλούν οργασμό
 5. Στύση - η σκλήρυνση του πέους με σκοπό τη διείσδυση στον γυναικείο κόλπο κατά την συνουσία των δύο φύλων

normal penis

Το Παρέγχυμα του Νεφρού

Παρέγχυμα (νεφρού) - το σύνολο των μικροσκοπικών φίλτρων, αιμοφόρων και ουροφόρων αγγείων (σωληναρίων) του νεφρού που όλα μαζί αποτελούν τη λειτουργική του σάρκα. Παρεγχύματα έχουν και άλλα όργανα π.χ. ήπαρ (συκώτι), σπλήνας κλπ. Τα παρεγχύματα είναι πολύ εύθρυπτα και εύθραυστα για τον λόγο αυτό βρίσκονται ανατομικά προστατευμένα από τα οστά του σκελετού. Το παρέγχυμα του νεφρού παράγει ούρα τα οποία μετά εισέρχονται στο σύστημα μεγάλων και φανερών (μακροσκοπικών) ή αλλιώς αποχετευτικών σωλήνων του ουροποιητικού συστήματος.

ΝΕΦΡΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ 

O Ουρητήρας

Ουρητήρας - ο αποχετευτικός σωλήνας του νεφρού ο οποίος λαμβάνει ούρα από την νεφρική πύελο μέσω της πυελοουρητηρικής συμβολής και τα μεταφέρει με τακτικές ομαλές συσπάσεις (περισταλτισμούς) στην ουροδόχο κύστη.

Η Υδρονέφρωση

Υδρονέφρωση (διάταση) - παραμονή ή λίμναση των ούρων εντός της νεφρικής πυέλου η οποία προκαλεί φούσκωμα του νεφρού που γίνεται έυκολα αντιληπτό από το υπερηχογράφημα. Βλέπε αναλυτικά εδώ

Oι Νεφρικοί Κάλυκες

Νεφρικοί κάλυκες - είναι κοίλα όργανα με μορφή φλιτζανιού. Οι ελλάσσονες νεφρικοί κάλυκες δέχονται τα ούρα από τη νεφρική θηλή στην οποία καταλήγουν τα μικροσκοιπκά αθροιστικά σωληνάρια των νεφρώνων. Οι ελάσσονες κάλυκες συρρέουν  όπως τα κλαδιά ενός δένδρου και σχηματίζουν τους μείζονες κάλυκες, μεγαλύτερους σε μέγεθος. Οι μείζονες κάλυκες εκβάλλουν και στέλνουν τα ούρα στη νεφρική πύελο.

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

Τομη Νεφρου 

 

 

Νεφρός σύσταση

ΝΕΦΡΟΥ ΣΥΣΤΑΣΗ

H Νεφρική Πύελος

Νεφρική πύελος - το δεύτερο μέρος του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού. Η φυσιολογική νεφρική πύελος έχει τη μορφή του χωνιού. Δέχεται τα ούρα από τους μείζονες νεφρικούς κάλυκες και το προωθεί με συσπάσεις πιό κάτω στον ουρητήρα με τον οποίον ενώνεται στο σημείο που ονομάζεται πυελοουρητηρική συμβολή.

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

 

Ουροποιητικό

Η Ουρητηροϋδρονέφρωη

Ουρητηροϋδρονέφρωση (διάταση) - όταν εκτός της νεφρικής πυέλου τα ούρα λιμνάζουν και στους ουρητήρες, στον έναν ή και στους δύο. Η ουρητηροϋδρονέφρωση ως υπερηχογραφικό εύρημα θέτει την υποψία είτε για τη κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση μεγάλου βαθμού ή για τη στένωση της ουρητηροκυστικής συμβολής (αποφρακτικού μεγαοουρητήρα)

Εικόνα 1. Υπερηχογραφική απεικόνιση διάτασης της νεφρικής πυέλου (πάνω εικόνα) και του ουρητήρα (κάτω εικόνα) θέτει τη διάγνωση της ουρητηροϋδρονέφρωσης.

 

Υδρονέφρωση

 

ΥΓ διάταση Ουρητήρα

Το περίνεο

Περίνεο - η περιοχή του δέρματος ανάμεσα στην οπή του γυναικείου κόλπου και του πρωκτού στη γυναίκα και ανάμεσα στη βάση του οσχέου και του πρωκτού στον άνδρα. Οι μύες του περινέου είναι ειδικοί στο να κρατάνε τον άνθρωπο στεγνό από τα ούρα και καθαρό από τα κόπρανα, δηλαδή παρέχουν εγκράτεια.

Η πεϊκή βάλανος

Πεϊκή βάλανος - το κεφαλάκι του πέους στην κορυφή του οποίου πρέπει να βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθρας

βάλανος

Ο Νεφρώνας (νεφρικό φίλτρο)

Νεφρώνας - η μικροσκοπική λειτουργική μονάδα των νεφρών. Αποτελείται από το κυρίως φίλτρο και το σύστημα μικροσκοπικών σωλήνων που επιλεκτικά κρατούν τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά του αίματος και αποβάλλουν μόνο εκείνες τις ουσίες που βλάπτουν τον νεφρό και τον άνθρωπο. Οι πολλοί νεφρώνες μαζί αποτελούν το νεφρικό παρέγχυμα. Κάθε νεφρός φυσιολογικά πρέπει να έχει περίπου ένα εκατομμύριο νεφρώνων. Ο νεφρός του οποίου το παρέγχυμα έχει λιγότερους νεφρώνες ή νεφρώνες που δεν γεννήθηκαν με σωστή μορφή λέγεται συγγενώς δυσπλαστικός νεφρός. Η βλάβη των νεφρώνων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Τα πιο συνηθισμένα ουρολογικά αίτια βλάβης των νεφρώνων που παρατηρούνται στην παιδοουρολογία είναι η εμπύρετη ουρολοίμωξη και η αυξημένη πίεση της διήθησης (φιλτραρίσματος) που προκαλούν οι διάφορες στενώσεις ή αποφράξεις του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού.

Νεφρώνας

 

Δομή νεφρώνα

Νεφρών

Η άκρα πόσθη

Άκρα πόσθη - το ακριανό μέρος του δέρματος του πέους (ευρύτερα γνωστό ως πετσάκι) το οποίο πρέπει να καλύπτει τη πεϊκή βάλανο.
 
Η παθήσεις της άκρας πόσθης είναι η φίμωση, ο σκληρυντικός λειχήνας και η ποσθίτιδα (φλεγμονή). Το σχήμα της άκρας πόσθης μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
 
Στις παθήσεις όπως ο υποσπαδίας ή ο επισπαδίας η άκρα πόσθη είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τη πεϊκή βάλανο. 

 

Προσοχή! Δεν συνιστάται καμία ενασχόληση με την άκρα πόσθη μέχρι την ηλικία της εφηβείας. Με άλλα λόγια το πετσάκι συνήθως ανοίγει μόνο του και δεν χρειάζεται βοήθεια.

 

normal penis

Ουρήθρα του άνδρα

Ουρήθρα - ο σωλήνας ή ο αγωγός μέσω του οποίου τα ούρα της ουροδόχου κύστης εγκαταλείπουν τον οργανισμό του ανθρώπου και εκχύνονται έξω. Το μήκος της ουρήθρας του άνδρα είναι μεγαλύτερο από το μήκος της ουρήθρας της γυναίκας.
 
Η ουρήθρα αρχίζει από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και τελειώνει με το έξω στόμιο, το οποίο είναι φανερό ως οπή στη κορυφή του πέους στον άνδρα και αμέσως άνωθεν της οπής του γυναικείου κόλπου στη γυναίκα.
 
Οι ουρολόγοι χωρίζουν την ανδρική ουρήθρα σε δύο μέρη το πρόσθιο και το οπίσθιο. Στο οπίσθιο ανήκει η προστατική και η μεμβρανώδης (η βολβική) ουρήθρα. Στο πρόσθιο μέρος ανήκει η πεϊκή ουρήθρα και ο σκαφοειδής βόθρος.
 
Οι διαιρέσεις αυτές έγιναν από ιατρούς με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και επειδή το κάθε μέρος παρουσιάζει διαφορετικά προβλήματα. Στα παιδιά το πιο συχνό και αρκετά σοβαρό πρόβλημα της ουρήθρας είναι οι συγγενείς βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας

male urethra anatomy

Έξω στόμιο ανδρικής ουρήθρας

Έξω Στόμιο Ουρήθρας - η οπή από την οποία εξέρχονται τα ούρα του ανθρώπου. Βρίσκεται στη κορυφή της βαλάνου του πέους στον άνδρα και άνωθεν της οπής του κόλπου της γυναίκας. Στις παθολογικές καταστάσεις μπορεί να βρίσκεται σε παθολογικά σημεία (βλ. υποσπαδίας, επισπαδίας)

normal penis

Το ημερολόγιο ούρησης

Ημερολόγιο ούρησης - καταγραφή των επεισοδίων ούρησης του παιδιού ή του ενήλικα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

 

Ημερολόγιο καθετηριασμών - καταγραφή των επεισοδίων καθετηριασμών. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στα οποία η φυσιολογική ούρηση δεν είναι εφικτή και αντί της ούρησης γίνονται οι τακτικοί διαλείποντες καθαροί καθετηριασμοί της ουροδόχου κύστης. 

 

Το ημερολόγιο ούρησης ή καθετηριασμών διαρκεί συνήθως δύο με τέσσερεις ημέρες (προτιμότερα είναι τα Σαββατοκύριακα) και έχει ως σκοπό να προσδιορίσει:

 

 1. τις ώρες των ουρήσεων ή των καθετηριασμών
 2. την ποσότητα των ούρων στη κάθε ούρηση ή καθετηριασμό
 3. τα επεισόδια της ακούσιας (παρά τη θέληση του ατόμου) διαφυγής των ούρων
 4. τις ώρες της πρόσληψης ύδατος (ποιές ώρες πίνει το παιδί)
 5. την ποσότητα της πρόσληψης ύδατος για το κάθε επεισόδιο (κάθε φορά που πίνει να μετράμε πόσο πίνει, πριν πιει)

 


Μερικές φορές οι ιατροί χρειάζονται πληροφορίες και για τα επεισόδια της αφόδευσης, δηλαδή πόσες φορές κάνει κακά το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποια σύσταση έχουν τα κόπρανά του.

 

Το ημερολόγιο ούρησης είναι ένας πίνακας τον οποίον καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς του παιδιού με προσοχή.

 

 
Η σωστές πληροφορίες για την ούρηση επιτρέπουν στους ιατρούς να είναι πιο ακριβείς στη διάγνωση της ακράτειας των ούρων ή στις συχνουρίες.

 

 
Είναι σημαντικό κατά τη καταγραφή των επεισοδίων ούρησης να μην επιβάλλουμε στο παιδί την ανάγκη να ουρήσει ή να πιει, διότι τότε το ημερολόγιο δεν θα είναι αξιόπιστο.

 

 
Το ημερολόγιο ούρησης είναι αξιόπιστο μόνο όταν υπομονετικά ακολουθούμε το παιδί στη κουζίνα ή στη τουαλέτα όταν το παιδί μόνο του αισθάνεται την ανάγκη να πιει ή να ουρήσει.

 

Κατεβάστε τον πίνακα ημερολογίου ούρησης εδώ. Και διαβάστε της οδηγίες συμπλήρωσής του στη δεύτερη σελίδα του αρχείου (PDF ή Excel) που θα κατεβάσετε.

 

Διαβάστε και άλλα για το ημερολόγιο ούρησης εδώ.