Λεξικό Παιδοουρολογίας

Άκρα πόσθη

Άκρα πόσθη

Η άκρα πόσθη (ακροποσθία) - το ακριανό μέρος του δέρματος του πέους (ευρύτερα γνωστό ως πετσάκι) το οποίο καλύπτει τη πεϊκή βάλανο.
Η γνωστή πάθηση της άκρας πόσθης είναι η φίμωση (περισσότερο στους ενήλικες), ο σκληρυντικός λειχήνας και η ποσθίτιδα (φλεγμονή).
Το σχήμα της άκρας πόσθης μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Στις παθήσεις όπως ο υποσπαδίας ή ο επισπαδίας η άκρα πόσθη είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τη πεϊκή βάλανο. 
Προσοχή! Δεν συνιστάται η ενασχόληση με την άκρα πόσθη μέχρι και την εφηβεία (το πετσάκι ανοίγει μόνο του, χωρίς βοήθεια, στα περισσότερα αγόρια)

normal penis

Το ημερολόγιο ούρησης

Το ημερολόγιο ούρησης

Το ημερολόγιο της ούρησης είναι η καταγραφή των επεισοδίων της ούρησης του παιδιού ή του ενήλικα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Αντίστοιχα, το ημερολόγιο των καθετηριασμών σημαίνει ότι καταγράφουμε τους καθετηριασμούς στα άτομα, στα οποία η φυσιολογική ούρηση δεν είναι εφικτή και αντί της ούρησης γίνονται οι τακτικοί διαλείποντες καθαροί καθετηριασμοί της ουροδόχου κύστης με σκοπό την κένωσή της. 
 
Το ημερολόγιο ούρησης ή καθετηριασμών διαρκεί συνήθως δύο με τέσσερεις ημέρες (προτιμότερο τα Σαββατοκύριακα) και έχει ως σκοπό να προσδιορίσει:
 1. τις ώρες των ουρήσεων ή των καθετηριασμών
 2. την ποσότητα των ούρων της κάθε ξεχωριστής ούρησης ή του καθετηριασμού
 3. τα επεισόδια της ακούσιας (παρά τη θέληση του ατόμου) διαφυγής των ούρων στο εσώρουχο
 4. τις ώρες της πρόσληψης του ύδατος (ποιές ώρες πίνει το παιδί)
 5. την ποσότητα της πρόσληψης ύδατος για το κάθε επεισόδιο (κάθε φορά που πίνει να μετράμε πόσο πίνει, πριν πιει)
Μερικές φορές οι ιατροί χρειάζονται πληροφορίες και για τα επεισόδια της αφόδευσης, δηλαδή πόσες φορές κάνει κακά το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποια σύσταση έχουν τα κόπρανά του.
Το ημερολόγιο της ούρησης είναι ένας πίνακας τον οποίον καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς του παιδιού. Οι σωστές πληροφορίες για την ούρηση επιτρέπουν στους ιατρούς να είναι πιο ακριβείς κατά τη διάγνωση της ακράτειας των ούρων και της συχνουρίας.
 
Είναι σημαντικό κατά τη καταγραφή των επεισοδίων ούρησης να μην επιβάλλουμε στο παιδί την ανάγκη να ουρήσει ή να πιει. Αν το κάνουμε, τότε το ημερολόγιο δεν θα είναι αξιόπιστο. Το ημερολόγιο ούρησης είναι αξιόπιστο μόνο όταν υπομονετικά ακολουθούμε το παιδί στη κουζίνα ή στη τουαλέτα όταν το παιδί μόνο του αισθάνεται την ανάγκη να πιει ή να ουρήσει.
 
Μπορείτε να κατεβάσετε τον πίνακα ημερολογίου ούρησης εδώ (διαβάστε της οδηγίες συμπλήρωσής του στη δεύτερη σελίδα). Διαβάστε και άλλα για το ημερολόγιο της ούρησης εδώ.

 

Έξω στόμιο ανδρικής ουρήθρας

Έξω στόμιο ανδρικής ουρήθρας

Έξω Στόμιο Ουρήθρας - η οπή από την οποία εξέρχονται τα ούρα του ανθρώπου. Βρίσκεται στη κορυφή της βαλάνου του πέους στον άνδρα και άνωθεν της οπής του κόλπου της γυναίκας. Στις παθολογικές καταστάσεις μπορεί να βρίσκεται σε παθολογικά σημεία (βλ. υποσπαδίας, επισπαδίας)

normal penis

Ανδρική Ουρήθρα

Ανδρική Ουρήθρα

Ουρήθρα - ο σωλήνας ή ο αγωγός μέσω του οποίου τα ούρα της ουροδόχου κύστης εγκαταλείπουν τον οργανισμό του ανθρώπου και εκχύνονται έξω. Το μήκος της ουρήθρας του άνδρα είναι μεγαλύτερο από το μήκος της ουρήθρας της γυναίκας.
Η ουρήθρα αρχίζει από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης και τελειώνει με το έξω στόμιο, το οποίο είναι φανερό ως οπή στη κορυφή του πέους στον άνδρα και αμέσως άνωθεν της οπής του γυναικείου κόλπου στη γυναίκα.
Οι ουρολόγοι χωρίζουν την ανδρική ουρήθρα σε δύο μέρη το πρόσθιο και το οπίσθιο. Στο οπίσθιο ανήκει η προστατική και η μεμβρανώδης (η βολβική) ουρήθρα. Στο πρόσθιο μέρος ανήκει η πεϊκή ουρήθρα και ο σκαφοειδής βόθρος.
Οι διαιρέσεις αυτές έγιναν από ιατρούς με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους και επειδή το κάθε μέρος παρουσιάζει διαφορετικά προβλήματα. Στα παιδιά το πιο συχνό και αρκετά σοβαρό πρόβλημα της ουρήθρας είναι οι συγγενείς βαλβίδες της οπίσθιας ουρήθρας
Αυχένας Κύστης ουρήθρα
 

Η πεϊκή βάλανος

Η πεϊκή βάλανος

Πεϊκή βάλανος - το κεφαλάκι του πέους στην κορυφή του οποίου πρέπει να βρίσκεται το έξω στόμιο της ουρήθραςβάλανος

Το πέος

Το πέος

Πέος - το ανδρικό γεννητικό όργανο. Οι λειτουργίες του πέους είναι οι εξής:
 1. Εμφάνιση - στη σημερινή κοινωνία της λατρείας της σωματικής ακεραιότητας (Body Cult) η εμφάνιση του πέους αποκτά μεγαλύτερη σημαντικότητα από ότι στο παρελθόν
 2. Ούρηση - εντός του πέους βρίσκεται ο αγωγός των ούρων - η ουρήθρα
 3. Εκσπερμάτιση - εντός της ουρήθρας του πέους βρίσκονται οι εκσπερματιστικοί πόροι που εκκρίνουν σπέρμα κατά τον οργασμό
 4. Οργασμός - η ευχάριστη αίσθηση του ανθρώπου. Στον άνδρα περισσότερο η δόνηση παρά το απλό άγγιγμα του πέους προκαλούν οργασμό
 5. Στύση - η σκλήρυνση του πέους με σκοπό τη διείσδυση στον γυναικείο κόλπο κατά την συνουσία των δύο φύλων

 

normal penis

Το περίνεο

Το περίνεο

Περίνεο - η περιοχή του δέρματος ανάμεσα στην οπή του γυναικείου κόλπου και του πρωκτού στη γυναίκα και ανάμεσα στη βάση του οσχέου και του πρωκτού στον άνδρα. Οι μύες του περινέου είναι ειδικοί στο να κρατάνε τον άνθρωπο στεγνό από τα ούρα και καθαρό από τα κόπρανα, δηλαδή παρέχουν εγκράτεια.

Ο Νεφρώνας (νεφρικό φίλτρο)

Ο Νεφρώνας (νεφρικό φίλτρο)

Ο νεφρώνας είναι η μικροσκοπική λειτουργική μονάδα των νεφρών. Αποτελείται από το κυρίως φίλτρο και το σύστημα μικροσκοπικών σωλήνων που επιλεκτικά κρατούν τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά του αίματος και αποβάλλουν μόνο εκείνες τις ουσίες που βλάπτουν τον νεφρό και τον άνθρωπο. Οι πολλοί νεφρώνες μαζί αποτελούν το νεφρικό παρέγχυμα. Κάθε νεφρός φυσιολογικά πρέπει να έχει περίπου ένα εκατομμύριο νεφρώνων. Ο νεφρός του οποίου το παρέγχυμα έχει λιγότερους νεφρώνες ή νεφρώνες που δεν γεννήθηκαν με σωστή μορφή λέγεται συγγενώς δυσπλαστικός νεφρός. Η βλάβη των νεφρώνων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Τα πιο συνηθισμένα ουρολογικά αίτια βλάβης των νεφρώνων που παρατηρούνται στην παιδοουρολογία είναι η εμπύρετη ουρολοίμωξη και η αυξημένη πίεση της διήθησης (φιλτραρίσματος) που προκαλούν οι διάφορες στενώσεις ή αποφράξεις του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού.

 

Νεφρώνας

 

Δομή νεφρώνα

Νεφρών

Παραφίμωση

Παραφίμωση

Είναι επείγουσα ουρολογική κατάσταση κατά την οποία η βάλανος του πέους κινδυνεύει από μερική ή ολική νέκρωση λόγω του στραγγαλισμού που υπέστη από το στενό δακτύλιο της άκρας πόσθης μετά την προσπάθεια της βίαιης αποκάλυψης της βαλάνου από τον ίδιο τον ασθενή ή από τον ιατρό του. 
 
Δεν πρέπει να ασκείται καμία βιαιότητα κατά τη προσπάθεια της αποκάλυψης της πεϊκής βαλάνου. Αν η προσπάθεια αποκάλυψης πέτυχε και η βάλανος αποκαλύφθηκε, θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε λογική προσπάθεια η άκρα πόσθη να επιστρέψει στην αρχική της θέση και να καλύψει ξανά τη βάλανο.
 
Η παραφίμωση συμβαίνει μόνο σε εκείνους που έχουν την άκρα πόσθη (δεν είναιπεριτετμημένοι) και προσπάθησαν να τη τραβήξουν με σκοπό να αποκαλύψουν τη βάλανο. Δεν μπορεί να συμβεί από μόνη της, αν και υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές σε παραφίμωση που συνέβη κατά την ερωτική επαφή.
 
Οι παραφιμώσεις συμβαίνουν στα αγόρια που διερευνούν τον εαυτό τους, αποκαλύπτουν τη βάλανο, δυσκολεύονται να την επαναφέρουν στην προτέρας κατάσταση, καταλήγουν σε παραφίμωση και ντρέπονται να ειδοποιήσουν τους γονείς, παρά τον πόνο που νιώθουν και επειδή αισθάνονται άβολα.
 
Υπάρχουν και οι καθαρά ιατρογενείς παραφιμώσεις όταν ο παιδίατρος αποκαλύπτει βίαια τη βάλανο και μετά ή ξεχνάει ή φοβάται η αναθέτει στους γονείς να επαναφέρουν την άκρα πόσθη στην αρχική της θέση αργότερα.
 
Η παραφίμωση μπορεί πιο εύκολα να συμβεί στα παιδιά ή ενήλικες που φέρουν μόνιμους καθετήρες μακροχρονίως. Η παραφίμωση δεν μπορεί να συμβεί σε σωστά περιτετμημένα άτομα. Οι νεκρώσεις της βαλάνου από την παραφίμωση είναι σπάνιες, θεωρητικά ωστόσο μπορούν να συμβούν.
 
Η παραφίμωση είναι μία από τις πολύ σπάνιες ουρολογικές επείγουσες καταστάσεις και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, μόνο από παιδοουρολόγο ή παιδοχειρουργό εκπαιδευμένο στον ειδικό χειρισμό της ανάταξης.  Η ανάταξη αρχικά επιχειρείται στα εξωτερικά ιατρεία και χωρίς αναισθησία. Εάν η ανάταξη αποτύχει, ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο με σκοπό την επανάληψη της προσπάθειας ανάταξης υπό τη γενική αναισθησία. Μερικές φορές είναι αναπόφευκτη η χειρουργική ραχιαία σχάση του δακτυλίου της άκρας πόσθης με σκοπό την επαναφορά της στην αρχική της θέση.
 
Το συμβάν της παραφίμωσης καθιστά αναγκαία την περιτομή, η οποία συνήθως γίνεται αργότερα, όταν ηρεμήσει εντελώς η πόσθη και το παιδί.
 

 Εικόνα 1. Παραφίμωση

Παραφίμωση

 

 

 

Εικόνα 2. Κανόνας ανάταξης παραφίμωσηςπαραφίμωσης ανάταξη 

 

H Νεφρική Πύελος

H Νεφρική Πύελος

Νεφρική πύελος - το δεύτερο μέρος του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού. Η φυσιολογική νεφρική πύελος έχει τη μορφή του χωνιού. Δέχεται τα ούρα από τους μείζονες νεφρικούς κάλυκες και τα προωθεί με συσπάσεις πιό κάτω στον ουρητήρα με τον οποίον ενώνεται στο σημείο που ονομάζεται πυελοουρητηρική συμβολή.

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

Oι Νεφρικοί Κάλυκες

Oι Νεφρικοί Κάλυκες

Νεφρικοί κάλυκες - είναι κοίλα όργανα με μορφή φλιτζανιού. Οι ελλάσσονες νεφρικοί κάλυκες δέχονται τα ούρα από τη νεφρική θηλή στην οποία καταλήγουν τα μικροσκοιπκά αθροιστικά σωληνάρια των νεφρώνων. Οι ελάσσονες κάλυκες συρρέουν  όπως τα κλαδιά ενός δένδρου και σχηματίζουν τους μείζονες κάλυκες, μεγαλύτερους σε μέγεθος. Οι μείζονες κάλυκες εκβάλλουν και στέλνουν τα ούρα στη νεφρική πύελο.

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

Τομη Νεφρου 

 

 

Νεφρός σύσταση

Η παιδική περιτομή

Η παιδική περιτομή

σημαίνει χειρουργκή επέμβαση εκτομής (αφαίρεσης) της άκρας πόσθης. Στην παιδική ηλικία πραγματοποιείται μόνο υπό τη γενική αναισθησία (νάρκωση). Μετεγχειρητικά καλύπτεται με αναλγητικά (παυσίπονα) φάρμακα και αντιβιοτικές κρέμες ή αλοιφές (χωρίς κορτιζόνη) εφαρμοζόμενες τοπικά. Η μετεγχειρητική νοσηλεία συνήθως δεν απαιτείται. Τις περισσότερες φορές το περιτετμημένο παιδί δεν χρήζει επανελέγχου.
ΠροσοχήΗ επέμβαση της περιτομής, όπως όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν στερείται επιπλοκών και θα πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό παιδοουρολόγο ή παιδοχειρουργό. Για τα αγόρια με συγγενίς ανωμαλίες του ουροποιητικού, τα οποία παρουσιάζουν υποτροπές ουρολοίμωξης, αποδεδειγμένο όφελος έχει μόνο η τυπική, κλασική περιτομή (μείωση ουρολοιμώξεων). Η διάνοιξη της πεϊκής κοιλότητας (το άνοιγμα του πέους) και η "μερική" περιτομή δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη στην παιδική ηλικία, θα πρέπει να αποφεύγονται διότι μπορεί να προακλούν την εκ νέου στένωση της πόσθης  (ουλώδης φίμωση).  
Το αποτέλεσμα της τυπικής περιτομής θα πρέπει να είναι η πλήρως και μόνιμα εκτεθειμένη πεϊκή βάλανος όπως απεικονίζεται στην δεξιά εικόνα.
περιτομή και χωρις περιτομή

Τι είναι η σύμμυση χειλέων αιδοίου

Τι είναι η σύμμυση χειλέων αιδοίου

Σύμμυση χειλέων αιδοίου - κατάσταση κατά την οποία στα κοριτσάκια τα μικρά (μερικές φορές και τα μεγάλα) χείλη του αιδοίου κολλάνε το ένα στο άλλο.

Η σύμμυση των χειλέων αιδοίου μπορεί να τρομάζει τους γονείς και τους μη ειδικούς ιατρούς διότι προκαλεί την εντύπωση ότι το παιδί γεννήθηκε χωρίς την οπή του κόλπου ή της ουρήθρας.

Είναι ωστόσο, μια αθώα κατάσταση που σπάνια μπορεί να προκαλέσει υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και μερικές φορές ακράτεια ούρων αμέσως μετά τη φυσιολογική ούρηση στα μεγαλύτερα κοριτσάκια. 

Το Παρέγχυμα του Νεφρού

Το Παρέγχυμα του Νεφρού

Παρέγχυμα (νεφρού) - το σύνολο των μικροσκοπικών φίλτρων, αιμοφόρων και ουροφόρων αγγείων (σωληναρίων) του νεφρού που όλα μαζί αποτελούν τη λειτουργική του σάρκα. Παρεγχύματα έχουν και άλλα όργανα π.χ. ήπαρ (συκώτι), σπλήνας κλπ. Τα παρεγχύματα είναι πολύ εύθρυπτα και εύθραυστα για τον λόγο αυτό βρίσκονται ανατομικά προστατευμένα από τα οστά του σκελετού. Το παρέγχυμα του νεφρού παράγει ούρα τα οποία μετά εισέρχονται στο σύστημα μεγάλων και φανερών (μακροσκοπικών) ή αλλιώς αποχετευτικών σωλήνων του ουροποιητικού συστήματος.


Τομή νεφρού min minΝεφρός σύσταση

Το Αποχετευτικό Σύστημα του νεφρού

Το Αποχετευτικό Σύστημα του νεφρού

Το αποχετευτικό σύστημα του νεφρού περιλαμβάνει τους ελάσσονες και μείζονες νεφρικούς κάλυκες, την νεφρική πύελο, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Το ανώτερό του μέρος συμπεριλαμβάνει τους νεφρικούς κάλυκες την νεφρική πύελο και τους ουρητήρες. Το κατώτερο μέρος του αποχετευτικού συμπεριλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Εικόνα 1. Το ανώτερο αποχετευτικό χωρίς το περίβλημα του νεφρικού παρεγχύματος

ΠΥΕΛΟΚΛΥΚΙΚΟ

 

 

Είκονα 2. Ολόκληρο το αποχετευτικό σύστημα

Ουροποιογεννητικο

Το όσχεο

Το όσχεο

Όσχεο - το ρυτιδωτό σακουλάκι του άνδρα μέσα στο οποίο βρίσκονται οι όρχεις. Το σχήμα του οσχέου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

normal penis

Η Ουρητηροϋδρονέφρωη

Η Ουρητηροϋδρονέφρωη

Ουρητηροϋδρονέφρωση (διάταση) - όταν εκτός της νεφρικής πυέλου τα ούρα λιμνάζουν και στους ουρητήρες, στον έναν ή και στους δύο. Η ουρητηροϋδρονέφρωση ως υπερηχογραφικό εύρημα θέτει την υποψία είτε για τη κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση μεγάλου βαθμού ή για τη στένωση της ουρητηροκυστικής συμβολής (αποφρακτικού μεγαοουρητήρα)

Εικόνα 1. Υπερηχογραφική απεικόνιση διάτασης της νεφρικής πυέλου (πάνω εικόνα) και του ουρητήρα (κάτω εικόνα) θέτει τη διάγνωση της ουρητηροϋδρονέφρωσης.

 

Υδρονέφρωση

 

ΥΓ διάταση Ουρητήρα

H Πυελοουρητηρική Συμβολή και η στένωσή της

H Πυελοουρητηρική Συμβολή και η στένωσή της

Πυελοουρητηρική συμβολή είναι το στενότερο μέρος του νεφρικού αποχετευτικού συστήματος του ανθρώπινου. Είναι το σημείο όπου η νεφρική πύελος από το ενώνεται με τον ουρητήρα, όπου το χωνάκι γίνεται σωληνάκι. 
 
Εικόνα 1. Η πυελοουρητηρική συμβολή.
 

Τομη Νεφρου

 

Η πυελοουρητηρική συμβολή στα παιδιά έχει κακιά φήμη διότι παρουσιάζει συγγενείς στενώσεις, οι οποίες ενίοτε απαιτούν χειρουργική διόρθωση. Ευτυχώς, το χειρουργείο, εαν πραγματοποιηθεί σωστά, με σωστές ενδείξεις και από ειδικό παιδοουρολόγο, θεραπεύει πλήρως το πρόβλημα και το παιδί ζεί φυσιολογικά την υπόλοιπη ζωή του. Τα περισσότερα παιδιά με στένωση στο σημείο της πυελοουρητηρικής συμβολής παρακολουθούνται από παιδοουρολόγο μέχρι και  την εφηβεία.
 
Εικόνα 2. Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής με διάταση της νεφρικής πυέλου.

 

Στένωση PUJH Ουροδόχος Κύστη

H Ουροδόχος Κύστη

Η ουροδόχος κύστη είναι το μεγαλύτερο μυϊκό σφαιρικό δοχείο του ουροποιητικού συστήματος. Λαμβάνει ούρα από τους ουρητήρες (δεξιού και αριστερού νεφρού) μέσω της ουρητηροκυστικής συμβολής. Έχει δύο λειτουργίες:

 1. αποθηκεύει τα ούρα, αναφέροντας ταυτόχρονα την κατάσταση της πληρότητάς της στον εγκέφαλο
 2. συσπάται (ουρεί) προωθώντας τα ούρα μέσω της ουρήθρας, έξω από το σώμα με σκοπό να αδειάσει πλήρως.


Εικόνα 1. Ανοιχτή από μπροστά ουροδόχος κύστη.

ουροδοχος κυστη 1

 

 

Εικόνα 2. Η ουροδόχος κύστη ως μέρος του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού

Ουροποιητικό

O Ουρητήρας

O Ουρητήρας

Ουρητήρας - ο αποχετευτικός σωλήνας του νεφρού ο οποίος λαμβάνει ούρα από την νεφρική πύελο μέσω της πυελοουρητηρικής συμβολής και τα μεταφέρει με τακτικές ομαλές συσπάσεις (περισταλτισμούς) στην ουροδόχο κύστη.

Ουροποιητικό & Γεννητικό συστήματα

Ουροποιητικό & Γεννητικό συστήματα

Υπό τον όρο ουροποιητικό σύστημα νοείται το νεφρικό παρέγχυμα και οι αποχετευτικοί σωλήνες του νεφρού στο σύνολό τους. Το ουροποιητικό χωρίζεται στο:
 1. Aνώτερο ουροποιητικό - νεφρικοί κάλυκες, νεφρική πύελος και οι ουρητήρες
 2. Κατώτερο ουροποιητικό - η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα.

Υπό τον όρο γεννητικό σύστημα νοούνται τα γεννητικά ανατομικά όργανα άνδρα και γυναίκας αντοίστοιχα. Τα εσω γεννητικά όργανα είναι εκείνα που βρίσκονται εντός του σώματος και δεν φαίνονται. Τα έξω γεννητικά όργανα είναι εκείνα τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος και μπορούν να φανούν όταν το άτομο είναι γυμνό.

 

Στον άνδρα:
 • Έξω γεννητικά:
  • Πέος & ουρήθρα
  • Όρχεις
 • Έσω Γεννητικά
  • Πρόστάτης
  • Σπερματοδόχες κύστεις
  • Σπερματικός πόρος με τους εκσπερματιστικούς πόρους και το σπερματικό λοφίδιο
 
Στη γυναίκα:
 • Έξω γεννητικά:
  • Αιδοίο (μικρά και μεγάλα χείλη)
  • Κλειτορίδα
  • Κολεός
 • Έσω γεννητικά:
  • Τράχηλος μήτρας
  • Μήτρα
  • Σάλπιγγες
  • Ωοθήκες

Εικόνα 1. Ανδρικό ουροποιητικό & γεννητικό συστήματα με μερικά εμβρυϊκά στοιχεία (διακεκομμένη γραμμή)

Ουροποιογεννητικο αρρεν
 

Εικόνα 2. Γυναικείο ουροποιητικό και γεννητικό συστήματα με μερικά εμβρυϊκά στοιχεία (διακεκομμένη γραμμή)

Ουροποιογεννητικο Θηλυ 1

Η Υδρονέφρωση

Η Υδρονέφρωση

Υδρονέφρωση (διάταση) - παραμονή ή λίμναση των ούρων εντός της νεφρικής πυέλου η οποία προκαλεί φούσκωμα του νεφρού που γίνεται έυκολα αντιληπτό από το υπερηχογράφημα. Βλέπε αναλυτικά εδώ

H Ουρητηροκυστική Συμβολή

H Ουρητηροκυστική Συμβολή

Το σημείο της ένωσης των ουρητήρων με την ουροδόχο κύστη.  Έχει περίπλοκο μυϊκό μηχανισμό, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες, εμποδίζει την ροή των ούρων από την ουροδόχο κύστη πίσω στους ουρητήρες και τους νεφρούς, - απαγορεύει την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση. Επομένως, εάν ο μηχανισμός αυτός δεν λειτουργεί υπάρχει η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση.  

Η ουρητηροκυστική συμβολή επίσης μπορεί να είναι στενή και να εμποδίζει την διέλευση των ούρων. Η αντίστοιχη πάθηση ονομάζεται Στένωση της Κυστεοουρητηρικής Συμβολής ή Αποφρακτικός Μεγαουρητήρας.

Εικόνα 1. Η ουρητηροκυστική συμβολή αριστερά. Ο ουρητήρας εισέρχεται στο πίσω μέρος της ουροδόχου κύστης ενός κοριτσιού

ΚΟΣ σωστή


Εικόνα 2. Τα στόμια των ουρητηροκυστικών συμβολών και η πορεία του ουρητήρα εντός του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.

ΚΟΣ ΜΠΡΟΣ

 

 

Το ήμιόσχεο

Το ήμιόσχεο

Ημιόσχεο - το αριστερό ή το δεξιό μισό του ανδρικού οσχέου με το περιεχόμενό του.

Ο Νεφρός

Ο Νεφρός

Νεφρός - ζωτικά σημαντικό όργανο του ανθρώπου του οποίου η κύρια αποστολή είναι η κάθαρση του ανθρώπινου αίματος από τις τοξίνες και η αποβολή αυτών από τον οργανισμό σε μορφή υγρού - ούρων. Αποτελείται από το παρέγχυμα και το αποχετευτικό μέρος.

 

Final 5

 

Τομη Νεφρου

Τομή νεφρού min min

Αυχένας της Ουροδόχου Κύστης

Αυχένας της Ουροδόχου Κύστης

Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης είναι η έξοδος της ουροδόχου κύστης προς την ουρήθρα. Ο ανδρικός αυχένας της ουροδόχου κύστης έχει επιπλεόν μύες, συμμετέχει στην εκσπερμάτιση και ενισχύει την εγκράτεια των ούρων.

Αυχένας Ουροδόχου κύστης

Αυχένας Κύστης ουρήθρα

 

 

Η πόσθη

Η πόσθη

Ολόκληρο το δέρμα του πέους ονομάζεται πόσθη. Η άκρα πόσθη είναι εκείνο το δέρμα που καλύπτει τη πεϊκή βάλανο.βάλανος

 

Oι Nεφρικές Θηλές

Oι Nεφρικές Θηλές

Οι νεφρικές θηλές είναι το σημείο της ένωσης των μικροσκοπικών αθροιστικών σωληναρίων του νεφρικού παρεγχύματος με τους κάλυκες του αποχετευτικού μέρους του νεφρού. Μικροσκοπικά η επιφάνεια των νεφρικών θηλών θυμίζει κόσκινο επειδή είναι γεμάτη από μικρές τρυπούλες, τις εκβολές των αθροιστικών σωληναρίων.

Τομή νεφρού min min

Νεφρός σύστασηΝεφρικές Θηλές

H Ουρολοίμωξη

H Ουρολοίμωξη

Ουρολοίμωξη - η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος του ανθρώπου από τα δικά του μικρόβια, τα οποία εισήλθαν σε ξένο για αυτά περιβάλλον, αρχικά της ουροδόχου κύστης και μετέπειτα και στο νεφρό. Η ουρολοίμωξη της ουροδόχου κύστης λέγεται κυστίτιδα ενώ του νεφρού λέγεται πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις ποικίλλουν σε βαρύτητα και σχεδόν πάντα θεραπεύονται επιτυχώς με ειδικά αντιβιοτικά. Βλέπε αναλυτικά εδώ

Οι όρχεις

Οι όρχεις

Όρχεις - τα γεννητικά όργανα του άνδρα. Οι κύριες δύο λειτουργίες των όρχεων στον άνδρα είναι η παραγωγή της ανδρικής ορμόνης - τεστοστερόνης και η παραγωγή του σπέρματος. Οι όρχεις πρέπει να είναι δύο και βρίσκονται ο κάθε ένας στο δικό του ημιόσχεο.

Διπλό έξω στόμιο της ουρήθρας σε αγόρι

Διπλό έξω στόμιο της ουρήθρας σε αγόρι

Μια από τις αρκετά συχνές απορίες των νεογνολόγων και παιδιάτρων προς τους παιδουρολόγους είναι το “διπλό έξω στόμιο της ουρήθρας” - η ονομασία με την οποία περιγράφουν και αναφέρουν τα αγόρια προς ουρολογική εξέταση για την γνώμη του ειδικού.

Το εύρημα αυτό τις περισσότερες φορές αφορά στον βαλανικό υποσπαδία για τον οποίον παρακαλώ διαβάστε στο σχετικό άρθρο. Εάν αποδειχθεί ότι το παιδί όντως έχει βαλανικό υποσπαδία, τότε συνήθως το στόμιο που βρίσκεται στην αναμενόμενη - φυσιολογική θέση, στη κορυφή της βαλάνου είναι τυφλό και οδηγεί σε ένα ρηχό βοθρίο. Κατώτερα αυτού, προς τον πεϊκό χαλινό (ο οποίος μπορεί να απουσιάζει παντελώς στα παιδιά με τον υποσπαδία), βρίσκεται το πραγματικό έξω στόμιο της ουρήθρας, από το οποίο ουρεί το παιδί. Αυτό πολλές φορές εμφανίζεται ως εξαιρετικά στενό και μερικές φορές αόρατο στα νεογνά, ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί εμπόδιο για την φυσιολογική ούρηση του παιδιού, δεν απειλεί την νεφρική του λειτουργία και δεν προδιαθέτει στις ουρολοιμώξεις.

Εικόνα 1 Η εντύπωση διπλού έξω στομίου της ουρήθρας σε αγόρι μεβαλανικό υποσπαδία. Στη φυσιολογική θέση βρίσκεται το τυφλό βοθρίο και κάτω από αυτό το πραγματικό, ελαφρώς υποσπαδιακό στόμιο της ουρήθρας. 

Glanular Hypospadias

Πολύ πιο σπάνια το έξω στόμιο της ουρήθρας μπορεί απλά να είναι μεγάλο και να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είναι διπλό. Με τον κατάλληλο, ειδικό χειρισμό κατά την κλινική εξέταση με ή χωρίς τη γενική αναισθησία ο παιδοουρολόγος καλείται να λύσει αυτήν την απορία.
Τέλος εξαιρετικά σπάνια το διπλό έξω στόμιο ουρήθρας αντιστοιχεί σε πραγματικό διπλασιασμό της ουρήθρας. Είναι πιο περίπλοκη πάθηση και περιγράφεται στο σχετικό άρθρο. Η διάγνωση (επιβεβαίωση) του διπλασιασμού της ουρήθρας γίνεται με ειδικές εξετάσεις όπως η ουρηθροκυστογραφία και ουρηθροκυστεοσκόπηση.
 
Εικόνα 2  Διάφοροι τύποι διπλασιασμών της ουρήθρας και οι αντίστοιχες με αυτούς ουρηθροκυστεογραφίες.

Duplex Urethra Urethrograms

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Γεννήθηκα στην πόλη Βλαδικαυκάζ της Αλάνιας ή Βόρειας Οσσετίας. Η Αλάνια της Ρωσίας είναι μια ορεινή περιοχή του Καυκάσου. Είμαι Ελληνικής καταγωγής και είμαι Έλληνας πολίτης. Οι πρόγονοί μου κατάγονται από την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech