Συγγενής Μεγαλοπόσθη - Congenital Megaprepuce

Ο ορισμός

Η μεγαλοπόσθη (megaprepuce) είναι μια συγγενής ανωμαλία των έξω γεννητικών οργάνων άρρενος, κατά την οποία το σώμα του πέους (τα σηραγγώδη σώματα και η βάλανος) είναι σωστά σχηματισμένο, αλλά είναι κρυμμένο εντός της μεγάλης και ανώμαλα σχηματισμένης πόσθης (το πετσάκι).

Megaprepuce profil stand

megaprepuce profil

Περιγραφή
Όταν ένα παιδί έχει μεαγλοπόσθη, το πέος από έξω έχει τη μορφή του κώνου, όπου η κορυφή του κώνου είναι το φιμωτικό έξω στόμιο της άκρας πόσθης (πετσάκι) και η βάση του κώνου συνέχεται με το όσχεο (το σακουλάκι με τους όρχεις) και το ηβικό λίπος.  Ο κώνος της πόσθης, αλλά και το ίδιο το όσχεο συνήθως περιβάλλονται από το υπερτροφικό, τοπικό (ηβικό) λίπος.
 
Η πόσθη (το εξωτερικό δέρμα του πέους) σε αρκετά από αυτα τα αγόρια είναι ανεπαρκές σε σύγκριση με το μέγεθος του κρυμμένου, φυσιολογικού πέους. Το έσω πέταλο (το ευαίσθητο εσωτερικό πετσάκι) της άκρας πόσθης είναι ανόμαλα μεγάλο, αναδιπλώνεται και δημιουργεί μεγάλη βαλανοποσθική κοιλότητα.
Λειτουργικότητα

Η μεγάλη βαλανοποσθική κοιλότητα γεμίζει από ούρα κατά την ούρηση και αναγκάζει το πέος να διατείνεται (φουσκώνει) δίκην σφαίρας (ballooning). Τα ούρα βγαίνουν έξω μόνο όταν υπερχειλίζουν από το στενό (φιμωτικό) στόμιο της άκρας πόσθης. Σε μερικά από αυτά τα αγόρια οι γονείς για να αδειάσουν το πεός αναγκάζονται να το πιέζουν γύρω γύρω.

Ενοχλήσεις

Η μεγαλοπόσθη συνήθως δεν ενοχλεί το παιδί, δεν προδιαθέτει σε φλεγμονές και δεν βλάπτει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά. Στην ιστορία αυτής της πάθησης υπάρχει ένα περιστατικό όπου η μακροχρόνια στάση των ούρων οδήγησε στη δημιουργία πέτρασ μέσα στο πέος (στη βαλανοποσθική κοιλότητα).

Η αιτία και η φυσική εξέλιξη της μεγαλοπόσθης

Η αιτία της ανωμαλίας αυτής δεν είναι γνωστή. Η πάθηση αυτή δεν θεωρείται κληρονομική.  Η φυσική της εξέλιξη (τι συμβαίνει με το πέος όσο το παιδί μεγαλώνει, εάν δεν χειρουργηθεί) επίσης είναι άγνωστη, διότι σχεδόν όλα αυτά τα αγόρια χειρουργούνται.


Η χειρουργική
Τα περισσότερα αγόρια με συγγενή μεγαλοπόσθη χειρουργούνται σε ηλικία ενός έτους. Το χειρουργείο δεν επείγει και μπορεί να γίνει πολύ αργότερα.
 
Προσοχή! Η επέμβαση της διόρθωσης της συγγενούς μεγαλοπόσθης δεν πρέπει να γίνεται από τους χειρουργούς που δεν έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε αυτή.  Σε καμία περίπτωση η ειδική, πλαστική επέμβαση που χρειάζεται το παιδί, δε θα πρέπει να αντικαθίσταται από την απλή περιτομή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Γεννήθηκα στην πόλη Βλαδικαυκάζ της Αλάνιας ή Βόρειας Οσσετίας. Η Αλάνια της Ρωσίας είναι μια ορεινή περιοχή του Καυκάσου. Είμαι Ελληνικής καταγωγής και είμαι Έλληνας πολίτης. Οι πρόγονοί μου κατάγονται από την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech