Συγγενής Μεγαλοπόσθη - Congenital Megaprepuce

Ορισμός

Η μεγαλοπόσθη (megaprepuce ή λανθασμένα buried penis) είναι μια συγγενής ανωμαλία των έξω γεννητικών οργάνων άρρενος, κατά την οποία το σώμα του πέους (τα σηραγγώδη σώματα και η βάλανος) είναι πλήρως και σωστά σχηματισμένο, αλλά είναι κρυμμένο εντός της υπερτροφικής και ανώμαλα σχηματισμένης πόσθης (το πετσάκι).

Περιγραφή

Το πέος εμφανίζεται με κωνοειδή μορφή, όπου η κορυφή του κώνου είναι το φιμωτικό έξω στόμιο της άκρας πόσθης (πετσάκι) και η βάση του κώνου συνέχεται ομαλά με το όσχεο (το σακουλάκι με τους όρχεις).  Ο κώνος της πόσθης, αλλά και το ίδιο το όσχεο συνήθως περιβάλλονται από το υπερτροφικό υπερηβικό λίπος.

Το έξω πέταλο της πόσθης (το εξωτερικό δέρμα που φαίνεται) ενώ στη πραγματικότητα είναι επαρκές για το μήκος του πέους, ωστόσο δίνει την εντύπωση ότι είναι ανεπαρκές διότι είναι απλωμένο σε όλη τη γεννητική περιοχή. Αυτό συμβαίνει διότι από κάτω του, μέσα στο πετσάκι υπάρχει ανώμαλα μεγάλη, βαλανοποσθική κοιλότητα, εκείνη που παγηδεύει τα ούρα.

Μεγαλοποσθη προφιλ

Μεγαλοποσθη φας

Λειτουργικότητα

Η μεγαλοπόσθη κατά κανόνα συνοδεύεται από τη φίμωση. Το έσω πέταλο της πόσθης (το ευαίσθητο εσωτερικό πετσάκι) είναι υπερτροφικό, εμφανίζει πολλαπλές πτυχώσεις και σχηματίζει μεγάλη βαλανοποσθική κοιλότητα, η οποία γεμίζει από ούρα κατά την ούρηση και αναγκάζει το πέος να διατείνεται (φουσκώνει) δίκην σφαίρας (ballooning). Όταν η ποσότητα των ούρων και η πίεση εντός της βαλανοποσθικής κοιλότητας φτάσουν στο σημείο που τα ούρα να υπερχειλίζουν από το στενό στόμιο της άκρας πόσθης τότε και μόνον τότε θα υπάρξει η ροή των ούρων προς τα έξω. Πολλές φορές η ροή δεν υπάρχει και οι γονείς αναγκάζονται να πιέσουν το πέος για να αδειάσουν την βαλανοποσθική κοιλότητα και να στείλουν τα ούρα έξω.

Ενοχλήσεις

Η μεγαλοπόσθη συνήθως δεν ενοχλεί το παιδί, δεν προδιαθέτει σε φλεγμονές και δεν διαταράσσει την ουροδυναμική του υπερκείμενου ουροποιητικού συστήματος (δεν βλάπτει την ουροδόχο κύστη και τα νεφρά). Επομένως, τα αγόρια που έχουν μεγαλοπόσθη προσκομίζονται στους ειδικούς από τους γονείς περισσότερο για αισθητικούς λόγους.

Τα Αίτια και η Φυσική Εξέλιξη

Όπως σε πολλές άλλες καταστάσεις τα αίτια της ανωμαλίας αυτής δεν είναι γνωστά και η φυσική της εξέλιξη είναι έντονα επηρεασμένη από την χειρουργική παρέμβαση: τα περισσότερα παιδιά χειρουργούνται και δεν μας είναι γνωστό πως θα εξελισσόταν και τι συνέπειες στη λειτουργία του πέους θα μπορούσε να έχει η μαγαλοπόσθη εάν το παιδί δεν θα είχε υποβληθεί σε χειρουργική διόρθωση.


Η χειρουργική

Τα περισσότερα αγόρια με συγγενή μεγαλοπόσθη θα χειρουργηθούν γύρω από την ηλικία ενός έτους ζωής. Υπάρχουν πολλές τεχνικές διόρθωσης της ανωμαλίας αυτής που σήμερα βρίσκονται εύκολα στο διαδίκτυο. Ενώ η επέμβαση διόρθωσης της μεγαλοπόσθης είναι τεχνικά εύκολη, ωστόσο δεν είναι η απλή περιτομή και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκτελείται από ειδικούς Παιδοουρολόγους ή Παιδοχειρουργούς που την έχουν ξανακάνει και γνωρίζουν τα αποτελέσματα των επεμβάσεων τους (ελέγχουν το αποτέλεσμά τους μετεγχειρητικά). Σε διαφορετική περίπτωση (που δυστυχώς δεν είναι λίγες) το πέος εξακολουθεί να μην φαίνεται φυσιολογικό.