Σύμμυση χειλέων αιδοίου

H σύμμυση μικρών ή και μεγάλων χειλέων αιδοίου παρατηρείται στο 5% με 10% όλων των κοριτσιών. Μερικές φορές η κατάσταση αυτή λανθασμένα ονομάζεται φίμωση των κοριτσιών. Τη βλέπουμε στα απολύτως φυσιολογικά κορίτσια, αλλά και σε κορίτσια διαφόρων ηλικιών με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή και με διαταραχές της ούρησης.
 
Εμφανίζεται με τα μικρά χείλη του αιδοίου να είναι κολλημένα μεταξύ τους κλείνοντας τον κόλπο, την ουρήθρα και πιο σπάνια όλο το αιδοίο. Η κατάσταση αυτή, εφόσον δεν προκαλεί ουρολοιμώξεις, διαταραχές της ούρησης ή την ακράτεια των ούρων μπορεί να αγνοηθεί διότι έχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει τελείως και από μόνη της, όταν το κορίτσι θα μπει στην εφηβεία.
 
Αν αντιθέτως ένα κορίτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία του, παρουσιάζει ουρολοιμώξεις, έχει δυσκολίες στην εκμάθηση της ούρησης ή έχεί ακράτεια ούρων, τότε τα κολλημένα χείλη του αιδoίου πρέπει να αποκολλούνται. Αυτό γίνεται αποκελιστικά από παιδοουρολόγο και  με τοπικό αναισθητικό.
 
Η σύμμυση των χειλέων του αιδοίου υποτροπιάζει (τα χείλη κολλάνε ξανά). Σε εκείνα τα κορίτσια τα οποία συνεχίζουν να έχουν προβλήματα ούρησης ή ουρολοιμώξεις, ο διαχωρισμός των χειλέων που κόλλησαν ξανά πρέπει να επαναλαμβάνεται. Οι υποτροπές προλαμβάνονται μόνο με τον τακτικό ημερίσιο διαχωρισμό των χειλέων από τους σωστά εκπαιδευμένους γονείς.
 
Δυστυχώς, καμία από τις κρέμες που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, δεν προλαμβάνει την υποτροπή (δεν βοηθά στο να μην κολλήσουν τα χείλη ξανά).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αναγνώρηση της σύμμυσης των χειλέων του αιδοίου (η διάγνωσή) γίνεται μόνο από τους παιδοουρολόγους, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στο να ξεχωρίζουν την απλή σύμμυση των χειλεών του αιδοίου από τις πιο σοβαρές, ευτυχώς αρκετά πιο σπάνιες, καταστάσεις.
 
Εικόνα 1. Σύμμηση των χειλέων αιδοίου

 σύμμυση χειλέων σχήμα

 

Εικόνα 2. Η σύμμυση των χειλέων αιδοίου είναι σπάνια στα νεογνά. Εάν συμβαίνει έχει την παρακάτω εικόνα, η οποία απαιτεί την άμεση εξέταση από παιδοουρολόγο με σκοπό τον αποκλεισμό των πιο σοβαρών αλλά και σπάνιων παθολογικών καταστάσεων.

 

Σύμμυση χειλέων νεογνό

 

Εικόνα 3. Ο διαχωρισμός (δεξιά) και η πρόληψη (αριστερά) της σύμμυσης των χειλέων αιδοίου στα κορίτσια.

σύμμυση χειλέων θεραπεία

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Γεννήθηκα στην πόλη Βλαδικαυκάζ της Αλάνιας ή Βόρειας Οσσετίας. Η Αλάνια της Ρωσίας είναι μια ορεινή περιοχή του Καυκάσου. Είμαι Ελληνικής καταγωγής και είμαι Έλληνας πολίτης. Οι πρόγονοί μου κατάγονται από την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech