Σύμμειση χειλέων αιδοίου

H σύμμειση μικρών ή και μεγάλων χειλέων αιδοίου παρατηρείται στο 5% με 10% όλων των κοριτσιών. Μερικές φορές η κατάσταση αυτή λανθασμένα ονομάζεται φίμωση των κοριτσιών. Τη σύμμειση χειλέων αιδοίου τη βλέπουμε στα απολύτως φυσιολογικά κορίτσια, αλλά και σε κορίτσια διαφόρων ηλικιών με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή και με διαταραχές της ούρησης. Η σύμμειση εμφανίζεται με τα μικρα χείλη του αιδοίου να είναι κολλημένα μεταξύ τους κλείνοντας τον κόλπο, την ουρήθρα και πιο σπάνια όλο το περίνεο (αιδοίο).
Η κατάσταση αυτή, αν δεν προκαλεί ουρολοίμώξεις, διαταραχές ούρησης ή ακράτεια των ούρων μπορεί να αγνοηθεί τελείως και σχεδόν σίγουρα θα περάσει όταν το κορίτσι θα μπει στην εφηβεία.

 

Αν αντιθέτως ένα κόριτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία του, παρουσιάζει πολλές ουρολοιμώξεις, έχει δυσκολίες στο να μάθει να ουρεί σωστά ή έχεί ακράτεια ούρων τότε τα κολλημένα μαζί μικρά χείλη του αιδoίου πρέπει να αποκολλούνται το ένα από το άλλό. Αυτό γίνεται με τοπικό αναισθητικό. Είναι μια εύκολη διαδικασία στα χέρια ενός ειδικού Παιδοουρολόγου ή Παιδογυναικολόγου. Οι γονείς θα πρέπει να είναι παρόντες κατά τη μικροεπέμβαση αυτή.

 

Η σύμμειση χειλέων αιδοίου υποτροπιάζει (τα χείλη κολλάνε ξανά) και ο διαχωρισμός των χειλέων πρέπει να επαναλαμβάνεται σε εκείνα τα κορίτσια τα οποία συνεχίζουν να έχουν τα προαναφερόμενα προβλήματα ούρησης ή λοιμώξεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Τελικά, σε όλα τα κορίτσια (με κατά τα άλλα φυσιολογικά έξω γεννητικά όργανα) η κατάσταση αυτή θα περάσει με την εφηβεία. Οι υποτροπές προλαμβάνονται μόνο μηχανικά και οι κρέμες που προτείνονται από πολλούς ιατρούς δυστυχώς δεν βοηθούν στο να μην κολλήσουν τα χείλη ξανά.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Η αναγνώρηση της σύμμεισης χειλέων αιδοίου και η διάγνωσή της γίντεαι μόνο από ειδικούς ιατρούς, όπως για παράδειγμα από Παιδιάτρους, Παιδοουρολόγους ή Παιδογυναικολόγους.Υπάρχουν και άλλες πολλές καταστάσεις που μπορούν να ονομαστούν με τον λανθασμένο όρο φίμωση. Για τον αποκλεισμό αυτών των σπάνιων καταστάσεων συνίσταται άμεση επίσκεψη σε ειδικό ιατρό!