Υποσπαδίας

Η αλήθεια:

 1. Οι πιο συχνές μορφές του υποσπαδία (ο στεφανιαίος και ο βαλανικός) αποτελούν καθαρά αισθητικό πρόβλημα.
 2. Οι πιο συχνές μορφές του υποσπάδία (ο στεφανιαίος και ο βαλανικός) μπορεί να χειρουργηθούν οποτεδήποτε ακόμη και στην εφηβεία.
 3. Οι γονείς των παιδιών με τις πιο συχνές μορφές του υποσπαδία (στεφανιαίος και βαλανικός) έχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου και χώρου για να ενημερωθούν και να επιλέξουν τον χειρουργό τους.
 4. Κάποιες μορφές του βαλανικού υποσπαδία δεν θα πρέπει να χειρουργούνται.
 5. Τα παιδιά με υποσπαδία γεννιούνται χωρίς ψυχολογικά προβλήματα και δεν θα τα αποκτήσουν ποτέ, εάν οι γονείς τους ενημερωθούν σωστά.
 6. Τα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά με υποσπαδία είναι σπάνια και δεν έχουν σχέση με την ηλικία στην οποία χειρουργήθηκε το παιδί, αντίθετα έχουν σχέση με την αντίληψη των γονέων τους και τις πολλές επιπλοκές από τα χειρουργεία.
 7. Στη χειρουργική του υποσπαδία υπάρχουν επιπλοκές και μερικές φορές το παιδί θα πρέπει να χειρουργηθεί περισσότερο από μια φορά.
 8. Οι χειρουργοί που αναλαμβάνουν τη χειρουργική διόρθωση του υποσπαδία θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς ότι στη προσπάθεια της διόρθωσης του αισθητικού μέρους μπορεί οι ίδιοι να προκαλέσουν λειτουργικό πρόβλημα και την ανάγκη επαναληπτικής επέμβασης.
 9. Οι βαριές μορφές του υποσπαδία (οσχεοπεϊκός, περινεϊκός), ειδικά με συνοδό κρυψορχία, πρέπει πριν το χειρουργείο να διερευνώνται ενδοκρινολογικά και να χειρουργούνται από τους ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς.
 10. Ιδανικά, το αποτέλεσμα της διόρθωσης του υποσπαδία θα πρέπει να αντέχει τις μελλοντικές μηχανικές δοκιμασίες - την ούρηση και τη συνουσία, αλλά και τις αισθητικές και τις ψυχολογικές, σχετιζόμενες με την εποχή των ελευθέρων ηθών και της λατρείας της τελειώτητας του σώματος, την οποία διανύει η κοινωνία της Δύσης.
Προσοχή! Στο κείμενο υπάρχουν εικόνες των έξω γεννητικών οργάνων και οι αναγκαστικές αναφορές στις λειτουργίες των ανδρικών γεννητικών οργάνων όπως η στύση, η διείσδυση, ο οργασμός και η εκσπερμάτιση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να είναι απαγορευμένα για τους ανήλικες και για αυτό θα επέμενα να απομακρύνεται η κάθε πιθανότητα της ανάγνωσης του παρακάτω κειμένου παρουσία των ανήλικων της όποιας ηλικίας.

 

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ο υποσπαδίας είναι μια συγγενής ανωμαλία των έξω γεννητικών οργάνων (του πέους και του οσχέου) ενός αγοριού ή άνδρα κατά την οποία κυρίως το πέος (σε βαριές μορφές και το όσχεο) είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο, όπως στις παρακάτω φωτογραφίες.
 
Ο υποσπαδίας συνήθως σημαίνει τον εξής συνδυασμό ανωμαλιών:
 1. Η οπή από την οποία ουρεί το αγόρι (το έξω στόμιο της ουρήθρας) δεν βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου (η βάλανος είναι το κεφαλάκι του πέους) αλλά βρίσκεται πιο κάτω στον κορμό του πέους ή ακόμη και στη βάση του πέους (ανάλογα με τη βαρύτητα του υποσπαδία).
 2. Το πέος είναι ελαφρώς ή πάρα πολύ κυρτό ή και στριμμένο δεξιά ή αριστερά. Η κύρτωση μπορεί να απουσιάζει εντελώς (συνήθως στις ελαφρές μορφές) ή να είναι τόσο μεγάλη που το πέος μπορεί και να μην φαίνεται καθόλου επειδή βρίσκεται ανάμεσα στο χωρισμένο στα δύο όσχεο (το σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις). Η εμφάνιση αυτή αντιστοιχεί σε βαριές μορφές όπου το πέος είναι μικρό, κυρτό προς τα κάτω και κρυμμένο ανάμεσα στα δύο μέρη του ανώμαλου οσχέου, ακριβώς όπως είναι κρυμμένη η γυναικεία κλειτορίδα ανάμεσα στα χείλη του αιδοίου.
 3. Το πετσάκι (η άκρα πόσθη) είναι σχεδόν πάντα ανοιχτό από κάτω, ενώ από πάνω φαίνεται φυσιολογικό. Η εμφάνιση της άκρας πόσθης (το πετσάκι) συνηθίζεται να ονομάζεται από τους ιατρούς ως κουκούλα, διότι καλύπτει την βάλανο (το κεφαλάκι του πέους) μόνο από πάνω, ενώ από κάτω, όπου είναι και η οπή από την οποία ουρεί το παιδί, το πετσάκι είναι ανοιχτό σαν να είναι σχισμένο στα δύο.
 4. Γενικά η όλη εμφάνιση της κάτω (κοιλιακής) μεριάς του υποσπαδιακού πέους θυμίζει ένα σκίσιμο, που συνήθως ξεκινά από την οπή από την οποία κατουράει το παιδί και επεκτείνεται μέχρι την κορυφή του πέους. Από την οπή συνήθως ξεκινάει και η κυρτότητα του υποσπαδιακού πεόυς.
 
Υπάρχουν μορφές του υποσπαδία όπου η κυρτότητα του πέους απουσιάζει εντελώς και εάν αυτός ο υποσπαδίας επίσης είναι και βαλανικός, τότε οι γονείς του παιδιού μπορεί να επιθυμούν να μην χειρουργηθεί το παιδί τους καθόλου ή να περιορίσουν την επέμβαση στην εκτομή της ανώμαλης άκρας πόσθης.

Υπάρχουν επίσης και οι σπάνιες μορφές του υποσπαδία όπου η άκρα πόσθη είναι  εντελώς φυσιολογική, αλλά η οπή από την οποία ουρεί το παιδί - το έξω στόμιο της ουρήθρας -  δεν είναι στην κορυφή της βαλάνου. Και σε αυτή τη περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά έτσι ώστε να επιλέξουν πότε να χειρουργηθεί το παιδί τους και πιο ακριβώς χειρουργείο θα πρέπει να υποστεί.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το πεός μοιάζει με το υποσπαδιακό μόνο και μόνο επειδή η άκρα πόσθη του έχει μορφή της κουκούλας. Εάν τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του πέους είναι φυσιολογικά, δηλαδή το έξω στόμιο της ουρήθρας είναι σε αποδεκτή θέση και δεν υπάρχει κύρτωση, τότε  αυτό το πέος δεν πρέπει να ονομάζεται υποσπαδιακό. Οι γονείς των παιδιών με τέτοια διαμόρφωση της άκρας πόσθης τις περισσότερες φορές ζητούν την αφαίρεσή της - τη μερική περιτομή.

 

Γενικά όπως το κάθε φυσιολογικό πέος διαφέρει από έναν άνδρα σε άλλον, έτσι και το υποσπαδιακό πέος διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

 

Εικόνα 1a. Μέσος Πεικός Υποσπαδίας με κύρτωση του πέους. Η κάτω όψη.
Μέσος Πεϊκός anfas
 
 
Εικόνα 1b. Μέσος Πεϊκός Υποσπαδίας με κύρτωση του πέους.Ίδιος ασθενής, όψη από τα πλάγια.
Μέσος Πεϊκός profil
 
 
Εικόνα 1c. Μέσος Πεϊκός Υποσπαδίας με κύρτωση του πέους. Ίδιος ασθενής, η όψη από πάνω (το πετσάκι που από πάνω είναι ακέραιο καλύπτει το πρόβλημα που έχει το πέος από κάτω). 
Μέσος Πεϊκός front

 

 

Οι λειτουργίες του πέους:


 1. Η εμφάνιση: λειτουργεί δηλώνοντας το φύλο του ανθρώπου.
 2. Η ούρηση: τα ούρα στον άνδρα πριν βγουν έξω από το σώμα περνάνε από έναν αγωγό - την ουρήθρα. Η ουρήθρα στον άνδρα βρίσκεται μέσα στο πέος.
 3. Η εκσπερμάτιση: το σπέρμα ενός άνδρα δημιουργείται στους όρχεις. Κατά τη διάρκεια της συνουσίας το σπέρμα συσσωρεύεται στους σπερματικούς πόρους και τελικά φτάνει στην ουρήθρα.  Κατά τον οργασμό το σπέρμα με δύναμη εκτοξεύεται από τους σπερματικούς πόρους μέσα στην ουρήθρα και τελικά βγαίνει από την άκρη του πέος - από το έξω στόμιο της ουρήθρας.
 4. Η στύση και η διείσδυση: το φυσιολογικό πέος προβάλλει έξω από το υπόλοιπο σώμα του άνδρα, ειδικά όταν είναι σε στύση. Αυτό επιτρέπει την διείσδυσή του στον γυναικείο κόλπο με σκοπό την παροχή του σπέρματος εντός του κόλπου, την γονιμοποίηση και την διαιώνιση του ανθρώπινου είδους.
 5. Ο οργασμός: το πέος για να εκσπερματώσει χρειάζεται να έρθει σε στύση. Το πέος σε στύση, όταν δονείται, παράγει νευρικές ώσεις οι οποίες μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο ενός ενήλικα με αποτέλεσμα να επέρχεται η κατάσταση της ερωτικής έκστασης - ο οργασμός. Κατά την διάρκεια του οργασμού ο άνδρας σχεδόν πάντα εκσπερματώνει.


Πως επηρεάζονται οι λειτουργίες ενός υποσπαδιακού πέους αν παραμείνει αχειρούργητο;

 1. Η εμφάνιση - Είναι εξορισμού επηρεασμένη, περισσότερο στις βαριές μορφές, λιγότερο στις μέτριες και ελαφρές μορφές του υποσπαδία.
 2. Η ούρηση - Δεν επηρεάζεται καθόλου, σε καμία από τις μορφές του υποσπαδία. Τα ούρα ενός υποσπαδιακού πέους βγαίνουν από το σώμα του παιδιού κανονικά. Η οπή του υποσπαδιακού πέους σχεδόν ποτέ ΔΕΝ αποτελεί κώλυμα στην έξοδο των ούρων, ΔΕΝ προκαλεί ουρολοιμώξεις, ΔΕΝ βλάπτει τους νεφρούς και ΔΕΝ βλάπτει το παιδί. Ο έλεγχος της κατεύθυνσης της ροής των ούρων είναι αδύνατος στις βαριές μορφές και ΔΕΝ διαφέρει από τα φυσιολογικά πέη σε ελαφρές μορφές. 
 3. Η εκσπερμάτιση - Λογικά δεν επηρεάζεται. Επειδή τα παιδιά δεν εκσπερματώνουν, η λειτουργία αυτή είναι άγνωστο αν επηρεάζεται ή όχι. Ωστόσο, επειδή το σπέρμα κατά την έξοδό του ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τα ούρα - βγαίνει δηλαδή από την ουρήθρα, συμπεραίνουμε ότι και για την έξοδο του σπέρματος ισχύουν τα ίδια που ισχύουν και για την έξοδο των ούρων. Δηλαδή ΔΕΝ υπάρχει κώλυμμα. Στις βαριές μορφές του υποσπαδία μπορεί να συνυπάρχει η κύστη των εκσπερματιστικών πόρων. Η ύπαρξή της όντως θα μπορούσε να εμποδίζει την έξοδο του σπέρματος από τους σπερματικούς πόρους μέσα στην ουρήθρα και να προκαλεί την ασπερμία (απουσία σπέρματος κατά τον οργασμό).
 4. Η στύση και η διείσδυση - Ένα υποσπαδιακό πέος έχει κανονικές στύσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο εσωτερικός μηχανισμός της στύσης λειτουργεί φυσιολογικά. Ανάλογα με την βαρύτητα του υποσπαδία η στύση αναδεικνύει το πρόβλημα της κυρτότητας του πέους. Στις βαριές μορφές που έχουν τη μεγαλύτερη κυρτότητα, η βαθιά διείσδυση στον κόλπο δεν είναι εφικτή. Τα πέη με τις ελαφρές μορφές του υποσπαδία διεισδύουν στον γυναικείο κόλπο κανονικά και αρκετά βαθιά.
 5. Ο οργασμός τις περισσότερες φορές είναι "προνόμιο" των ενηλίκων. Δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς ότι σε ένα αχειρούργητο υποσπαδιακό πέος θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι οργασμοί από τη στιγμή που είναι παρούσες οι στύσεις. Παράδειγμα: η κλειτορίδα είναι ένα μικρό και κυρτό πέος. Η κλειτορίδα γεμίζει με αίμα, έχει στύσεις και προκαλεί κανονικούς οργασμούς. Επομένως, και ένα πέος ακόμη και με τη βαρύτερη μορφή του υποσπαδία δεν στερείται ικανότητας να φέρει οργασμό.


 Σύνοψη προβλημάτων υποσπαδιακού πεόυς:

 1. Η εμφάνιση του πεόυς
 2. Η αδυναμία διείσδυσης στον γυναικείο κόλπο (βαριές μορφές μόνο)
 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

 1. στην ούρηση
 2. στην ουροδόχο κύστη
 3. στους νεφρούς
 4. στη λειτουργία των όρχεων (εκτός αν συνυπάρχει η κρυψορχία στις βαριές μορφές),
 5. στην εκσπερμάτιση (εκτός αν συνυπάρχει η κύστη του σπερματικού λοφιδίου στις βαριές μορφές),
 6. στη στύση (εκτός από τη μεγάλη κύρτωση στις βαριές μορφές)
 7. στον οργασμό. 

Σε λίγο η συνέχεια.....