Πως γίνεται η καταμέτρηση των ούρων;

Στην ιατρική η καταμέτρηση των ούρων των ασθενών χρησιμεύει σε πολλές περιπτώσεις.

Στην ουρολογία και ειδικά στην παιδοουρολογία, η μέτρηση των ούρων χρησιμοποιείται με σκοπό να κατανοήσουμε τις συνήθειες ούρησης των παιδιών. Κάποια παιδιά ουρούν συχνά, κάποια φυσιολογικές φορές και κάποια άλλα πολύ σπάνια. Κάποια βγάζουν φυσιολογική ποσότητα ούρων κάθε φορά που ουρούνε, κάποια άλλα ουρούν μικρές ποσότητες και το υπόλοιπο μένει μέσα στο σώμα.

Τον παιδοουρολόγο συνήθως τον ενδιαφέρει πόσες φορές την ήμερα ουρεί το παιδί, πόσα ούρα παράγει σε κάθε ούρηση και σπανιότερα (όταν έχουμε ένα παιδί με πέτρες στα νεφρά) ζητούμε να έχουμε τα ούρα ολόκληρου του 24ώρου.

Για να μετρήσετε τα ούρα που το παιδί σας παράγει σε κάθε ούρηση θα πρέπει να έχετε ένα δοχείο στο οποίο θα ουρεί το παιδί. Το δοχείο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλαστικό διάφανο δοχείο ορού με ογκομετρικές διαβαθμίσεις που το προμηθεύεστε στα φαρμακεία. Όταν αγοράσατε το πλαστικό δοχείο ορού, πρέπει να κόψετε την κορυφή του για να μπορέσει το παιδί να ουρήσει μέσα σε αυτό. Αν το παιδί δυσκολεύεται να κατουρήσει σε αυτό το δοχείο (ειδικά τα κορίτσια), τότε θα μπορούσαν να ουρούν πρώτα στο καθίκι (γιογιό) και μετά να μεταφερθούν τα ούρα στο προαναφερόμενο δοχείο με σκοπό να μετρηθεί η ποσότητά τους.

Αν μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε την ποσότητα των ούρων της κάθε ούρησης ξεχωριστά τότε τα ούρα της κάθε μίας ούρησης αποβάλλονται (πετιούνται) στη λεκάνη αφού γίνει η καταγραφή της ποσότητάς τους.

Αν μας ενδιαφέρει να μαζέψουμε όλα τα ούρα του 24ώρου τότε δεν πετάμε τα ούρα της κάθε μίας ούρησης, αλλά τα προσθέτουμε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο το οποίο μετά θα το πάμε στο εργαστήριο για σχετικές αναλύσεις.

 

Η σημειώσεις της ποσότητας των ούρων ανά ούρηση γίνονται στους ειδικούς πίνακες. Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε έναν πίνακα καταγραφής των αποβαλλόμενων ούρων και των προσλαμβανόμενων υγρών, ο οποίος βρίσκεται στον τομέα "λήψεις αρχείων", στην κάτω αριστερή γωνία της ιστοσελίδας. Στη δεύτερη σελίδα του αρχείου θα βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπληρωθεί ο πίνακας. Οι προχωρημένοι χρήστες θα μπορούσανε αντι του PDF αρχείου να κατεβάσουν τον πίνακα σε μορφή Excel.

Ο συμπληρωμένος πίνακας επιστρέφεται σε παιδοουρολόγο για την αξιολόγηση των πληροφοριών σε αυτό και μετά γίνονται οι σχετικές συστάσεις.