Ενημέρωση συναδέλφων

Το περιεχόμενο απευθύνεται προς συναδέλφους και είναι ευπρόσδεκτες οι όποιες διορθώσεις θα θέλατε να γίνουν.

ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Γονιμοποίηση - σύντηξη ωαρίου με το σπερματοζωάριο - σχηματισμός ζυγώτης και έναρξη σύνθεσης DNA.

Αυλάκωση (τέλος της 1ης εβδομάδας κύησης) – οι κυτταρικές μιτωτικές διαιρέσεις σχηματίζουν τη βλαστοκύστη – το εμβρυϊκό δίσκο με δύο στοιβάδες κυττάρων την επί- και την υποβλαστική. Από την πρώτη, την επιβλαστική στοιβάδα εκφύεται η φούσκα της μελλοντικής αμνιακής κοιλότητας μέσω της οποίας το έμβρυο είναι συνδεδεμένο με τον πλακούντα. Από την παρυφή της υποβλαστικής στοιβάδας περιμετρικά εκφύεται η φούσκα του λεκιθικού ασκού από την οποία θα εξελιχθεί η εμβρυϊκή αλλαντοΐδα. Ο εμβρυϊκός δίσκος παραμένει και βρίσκεται ανάμεσα στις δύο φούσκες. 

Αθώο το ρομπότ;

Σε ένα άρθρο του Journal of Urology το 2013 οι ερευνητές ανησυχούν για το μεγάλο ποσοστό των νευρικών βλαβών (νευροπραξίες και παραλύσεις) στις οποίες οδηγεί η κακή τοποθέτηση του σώματος του ασθενή που πρόκειται να χειρουργηθεί ρομποτικά. 

Για κάποιες από τις ουρολογικές ρομποτικές επεμβάσεις το ποσοστό τέτοιων βλαβών φτάνει μέχρι και στο 40% . Στο 1/5 των ασθενών οι επιπτώσεις των νευρικών παραλύσεων διήρκεσαν τουλάχιστον 6 μήνες (μόνιμη παράλυση).

“Ο κίνδυνος των νευρικών παραλύσεων που προκύπτουν από τη κακή τοποθέτηση του σώματος των ασθενών κατά τη διάρκεια των ρομποτικών επεμβάσεων ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη από τους ιατρούς τόσο όσο θα έπρεπε” δηλώνει στο Journal of Urology η Tracey Krupski. 

 

Ουρολοίμωξη σε βρέφος;

Μια ματιά στις πρόσφατες οδηγίες της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας. Βιντεοσκοπημένο άρθρο του Michael Carr, Παιδοουρολόγου από τη Φιλαδέλφεια Ηνωμένων Πολιτειών με ξεκάθαρη έμφαση στην ανάγκη της εκπαίδευσης των οικογενειών με βρέφη για το τι να κάνουν σε περίπτωση εμπύρετης ουρολοίμωξης. Πηγή: Medscape  24/07/2013.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι καινούργιες οδηγίες της Αμερικάνικής Παιδιατρικής Ακαδημίας για τις εμπύρετες ουρολοιμώξεις στα βρέφη ηλικίας από 2 μηνών ζωής μέχρι και τους 24 μήνες ζωής. 

Οι αρχικές οδηγίες για το ίδιο θέμα έχουν δημοσιευθεί τον Αύγουστο 2011 και προκάλεσαν πολλές διαφορές στις απόψεις ανάμεσα στους ιατρούς αλλά και πραγματικές διαμάχες. 

Προληπτική Περιτομή;

Το άρθρο αυτό της γνωστής ιστοσελίδας Medscape κατά τη γνώμη μου δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν στα συστήματα υγείας των οργανομένων χορών που προκύπτουν από την πρόσφατη οδηγία της Αμερικάνικής Παιδιατρικής Ακαδημίας που ανοίγει τους ορίζοντες για την επίσημη χρηματοδότηση της προληπτικής περιτομής, μιας αρκετά απλής και πρσοδοφόρας για τους ιατρούς και τα νοσοκομεία επέμβασης.
Το πρόβλημα είναι ότι στην ίδια κατηγορία της προληπτικής περιτομής πέφτουν και οι μεγάλες θρησκευτικές ομάδες ανθρώπων που η παράδοσή τους απαιτεί οι περιτομές να γίνονται ή σε νεογνική ή σε βρεφική ηλικία. Πώς θα ανταποκριθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία της Ευρώπης στο ενδεχόμενο κήμα των θρησκευτικών περιτομών που στη Μεγάλη Βρετανία ισούται με 30.000 περιστάτικά κάθε χρόνο περίπου; 
Μήπως οι ιατροί που προβαίνουν στις εξωνοσοκομειακές περιτομές τελικά βάζουν το οικονομικό τους όφελος πάνω από τα οφέλη για τον ασθενή?

Νέα δεδομένα έρχονται σύντομα για την κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση στα παιδιά.

Το πρωτότυπο άρθρο δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου 2013 στο περιοδικό "Pediatrics" των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μεταφράζω και αναφέρω τα σημαντικότερα προσωρινά αποτελέσματα της έρευνας όπως αυτά ορίστηκαν από την μεγαλύτερη παγκόσμια βάση ιατρικών δεδομένων Medscape.

Η μεγαλύτερη στο είδος της έρευνα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πάνω στα παιδιά με κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση επιτρέπει τα πρώτα της συμπεράσματα για την βασική προσέγγιση της αντιμετώπισης της κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης στα παιδιά.

Η συζήτηση γίνεται γύρω από την ανάγκη της δημιουργίας της ιδανικής και ενιαίας γραμμής αντιμετώπισης των ασθενών με τη κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, πράγμα το οποίο προς το παρόν εξακολουθεί να αποτελεί τη πηγή των ατελείωτων συζητήσεων και διαφωνιών ανάμεσα στους ιατρούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΤΡΟΥ

Γεννήθηκα στην πόλη Βλαδικαυκάζ της Αλάνιας ή Βόρειας Οσσετίας. Η Αλάνια της Ρωσίας είναι μια ορεινή περιοχή του Καυκάσου. Είμαι Ελληνικής καταγωγής και είμαι Έλληνας πολίτης. Οι πρόγονοί μου κατάγονται από την Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου.

Διαβάστε Περισσότερα...

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech