Περί του αθέμιτου ανταγωνισμού στη χειρουργική

Οι ιατρικές διαφημίσεις κανονικά απαγορεύονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προβολές των ιατρών διαρρέουν στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Αυτό αντανακλά την πραγματικότητα του αθέμιτου ανταγωνισμού, ο οποίος δυστυχώς επικρατεί και στον τομέα της παιδοουρολογίας.

Οι έμπειροι ιατροί κατανοούν ότι ο ανταγωνισμός στην ιατρική δεν πρέπει να υπάρχει. Όταν υπάρχει γίνεται αναπόφευκτα αθέμιτος διότι απορρέει από την παντελή απουσία της εκπαίδευσης των ιατρών στην ιατρική ηθική, στη διαχείριση των ιατρικών λαθών και στην ιατρική δεοντολογία. Υποδηλώνει την επιπολαιότητα της προσέγγισης της ιατρικής από τους ιατρούς που κινούνται αθέμιτα. 

Ο ανταγωνισμός στην χειρουργική οδηγεί αναμφίβολλα αναπόφευκτα στην ελλειμματική χειρουργική κατάρτιση των νεών ιατρών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι νέοι ιατροί που επιλέγουν ως ειδικότητα το επανορθωτικό έργο - εκεί ανήκουν οι περισσότερες παιδοουρολογικές επεμβάσεις.  

Οι γονείς των ασθενών και οι ίδιοι οι ασθενείς αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται αυτή τη πραγματικότητα και καταργούν την εμπιστοσύνη τους προς όλους τους ιατρούς, αδιακρίτως.

Στην ιστοσελίδα https://www.eszp.gr/category/μαρτυρίες-ασθενών/, παρατίθενται αξιολογήσεις των γονέων των ασθενών. Σε αρκετές από αυτές, οι γονείς των αγοριών με επιπλοκές του υποσπαδία γενικεύουν (ενδεχομένως άθελα) τη συμπεριφορά των ιατρών των Κρατικών Νοσκομείων Παίδων, αναφέροντας ότι οι Δημόσιες Κλινικές δε διαχειρίζονται σωστά τους ασθενείς με υποσπαδία και ότι οι ιατροί που προκάλεσαν την επιπλοκή δεν έδειξαν την μετέπειτα ανάλογη ευαισθησία.
 
Οι αξιολογήσεις αυτές ενδεχομένως να αληθεύουν για κάποιους ιατρούς του Δημοσίου Τομέα. Ωστόσο, η πράξη της ανάρτησης αυτών αποτελεί δεοντολογική αστοχία διότι διαρρεέι εκλεκτικά τα μεμονωμένα περιστατικά επιπλοκών που είχαν κακή διαχείριση και δεν αντιπαραθέτει σε αυτά την πλειονότητα - το κύριο έργο του υποσπαδία - που εξακολουθεί να τελείται εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με καλά αποτελέσματα.