Περί του αθέμιτου ανταγωνισμού στη χειρουργική

Οι ιατρικές διαφημίσεις κανονικά απαγορεύονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προβολές των ιατρών διαρρέουν στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο. Αυτό αντανακλά την πραγματικότητα του αθέμιτου ανταγωνισμού, ο οποίος δυστυχώς επικρατεί και στον τομέα της παιδοουρολογίας.

Οι έμπειροι ιατροί κατανοούν ότι ο ανταγωνισμός στην ιατρική δεν πρέπει να υπάρχει. Όταν υπάρχει γίνεται αναπόφευκτα αθέμιτος διότι απορρέει από την παντελή απουσία της εκπαίδευσης των ιατρών στην ιατρική ηθική, στη διαχείριση των ιατρικών λαθών και στην ιατρική δεοντολογία. Υποδηλώνει την επιπολαιότητα της προσέγγισης της ιατρικής από τους ιατρούς που κινούνται αθέμιτα. 

Ο ανταγωνισμός στην χειρουργική οδηγεί αναμφίβολλα αναπόφευκτα στην ελλειμματική χειρουργική κατάρτιση των νεών ιατρών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι νέοι ιατροί που επιλέγουν ως ειδικότητα το επανορθωτικό έργο - εκεί ανήκουν οι περισσότερες παιδοουρολογικές επεμβάσεις.  

Οι γονείς των ασθενών και οι ίδιοι οι ασθενείς αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται αυτή τη πραγματικότητα και καταργούν την εμπιστοσύνη τους, δυστυχώς, προς όλους τους ιατρούς, αδιακρίτως.