Το ημερολόγιο ούρησης

Το ημερολόγιο της ούρησης είναι η καταγραφή των επεισοδίων της ούρησης του παιδιού ή του ενήλικα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Αντίστοιχα, το ημερολόγιο των καθετηριασμών σημαίνει ότι καταγράφουμε τους καθετηριασμούς στα άτομα, στα οποία η φυσιολογική ούρηση δεν είναι εφικτή και αντί της ούρησης γίνονται οι τακτικοί διαλείποντες καθαροί καθετηριασμοί της ουροδόχου κύστης με σκοπό την κένωσή της. 
 
Το ημερολόγιο ούρησης ή καθετηριασμών διαρκεί συνήθως δύο με τέσσερεις ημέρες (προτιμότερο τα Σαββατοκύριακα) και έχει ως σκοπό να προσδιορίσει:
  1. τις ώρες των ουρήσεων ή των καθετηριασμών
  2. την ποσότητα των ούρων της κάθε ξεχωριστής ούρησης ή του καθετηριασμού
  3. τα επεισόδια της ακούσιας (παρά τη θέληση του ατόμου) διαφυγής των ούρων στο εσώρουχο
  4. τις ώρες της πρόσληψης του ύδατος (ποιές ώρες πίνει το παιδί)
  5. την ποσότητα της πρόσληψης ύδατος για το κάθε επεισόδιο (κάθε φορά που πίνει να μετράμε πόσο πίνει, πριν πιει)
Μερικές φορές οι ιατροί χρειάζονται πληροφορίες και για τα επεισόδια της αφόδευσης, δηλαδή πόσες φορές κάνει κακά το παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ποια σύσταση έχουν τα κόπρανά του.
Το ημερολόγιο της ούρησης είναι ένας πίνακας τον οποίον καλούνται να συμπληρώσουν οι γονείς του παιδιού. Οι σωστές πληροφορίες για την ούρηση επιτρέπουν στους ιατρούς να είναι πιο ακριβείς κατά τη διάγνωση της ακράτειας των ούρων και της συχνουρίας.
 
Είναι σημαντικό κατά τη καταγραφή των επεισοδίων ούρησης να μην επιβάλλουμε στο παιδί την ανάγκη να ουρήσει ή να πιει. Αν το κάνουμε, τότε το ημερολόγιο δεν θα είναι αξιόπιστο. Το ημερολόγιο ούρησης είναι αξιόπιστο μόνο όταν υπομονετικά ακολουθούμε το παιδί στη κουζίνα ή στη τουαλέτα όταν το παιδί μόνο του αισθάνεται την ανάγκη να πιει ή να ουρήσει.
 
Μπορείτε να κατεβάσετε τον πίνακα ημερολογίου ούρησης εδώ (διαβάστε της οδηγίες συμπλήρωσής του στη δεύτερη σελίδα). Διαβάστε και άλλα για το ημερολόγιο της ούρησης εδώ.