Πως γίνεται η καταμέτρηση των ούρων;

Στην ιατρική η καταμέτρηση των ούρων χρησιμεύει σε πολλές περιπτώσεις.

Στην ουρολογία και ειδικά στην παιδοουρολογία, η μέτρηση των ούρων χρησιμοποιείται με σκοπό να κατανοήσουμε τις συνήθειες ούρησης των παιδιών. Κάποια παιδιά ουρούν συχνότερα από ότι πρέπει, κάποια άλλα πολύ σπάνια. Κάποια βγάζουν φυσιολογική ποσότητα ούρων κάθε φορά που ουρούνε, κάποια άλλα ουρούν μικρές ποσότητες και το υπόλοιπο μένει μέσα στο σώμα. Για να υπάρχει η αντικειμενική εκτίμηση αυτών των παραμέτρων, θα πρέπει να γίνεται η καταγραφή αυτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι παιδοουρολόγοι πιο συχνά έχουν την ανάγκη να ξέρουν με ακρίβεια το πόσες φορές την ήμερα ουρεί ένα παιδί, ποιες ώρες ουρεί και πόσα ούρα παράγει σε κάθε ούρηση . Αρκετά πιο σπάνια ζητούμε από τους ασθενείς να μαζέψουν και να κρατήσουν τα ούρα ολόκληρου του 24ώρου (πχ όταν το παιδί έχει πέτρες στους νεφρούς).

Για να μετρήσετε τα ούρα που το παιδί σας παράγει σε κάθε ούρηση θα πρέπει να έχετε ένα δοχείο στο οποίο θα ουρεί το παιδί. Το δοχείο αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλαστικό διάφανο δοχείο ορού με ογκομετρικές διαβαθμίσεις που το προμηθεύεστε στα φαρμακεία. Όταν αγοράσατε το πλαστικό δοχείο ορού, πρέπει να κόψετε την κορυφή του για να μπορέσει το παιδί να ουρήσει μέσα σε αυτό. Αν το παιδί δυσκολεύεται να κατουρήσει σε αυτό το δοχείο (ειδικά τα κορίτσια), τότε θα μπορούσαν να ουρούν πρώτα στο καθίκι (γιογιό) και μετά να μεταφερθούν τα ούρα στο προαναφερόμενο δοχείο με σκοπό να μετρηθεί η ποσότητά τους.


EA2E167B 30AF 419D B1CA 8D483ADBFAA5Αν μας ενδιαφέρει να καταγράψουμε την ποσότητα των ούρων της κάθε ούρησης ξεχωριστά τότε τα ούρα της κάθε μίας ούρησης αποβάλλονται (πετιούνται) στη λεκάνη αφού γίνει η καταγραφή της ποσότητάς τους.

Αν μας ενδιαφέρει να μαζέψουμε όλα τα ούρα του 24ώρου τότε δεν πετάμε τα ούρα της κάθε μίας ούρησης, αλλά τα προσθέτουμε σε ένα μεγαλύτερο δοχείο το οποίο μετά θα το πάμε στο εργαστήριο για σχετικές αναλύσεις.

 

Η σημειώσεις της ποσότητας των ούρων ανά ούρηση γίνονται στους ειδικούς πίνακες. Στην ιστοσελίδα μου θα βρείτε έναν πίνακα καταγραφής των αποβαλλόμενων ούρων και των προσλαμβανόμενων υγρών, ο οποίος βρίσκεται στον τομέα "λήψεις αρχείων", στην κάτω αριστερή γωνία της ιστοσελίδας. Στη δεύτερη σελίδα του αρχείου θα βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπληρωθεί ο πίνακας. Οι προχωρημένοι χρήστες θα μπορούσανε αντι του PDF αρχείου να κατεβάσουν τον πίνακα σε μορφή Excel.

Ο συμπληρωμένος πίνακας (το ημερολόγιο της ούρησης) επιστρέφεται σε παιδοουρολόγο για την αξιολόγηση των πληροφοριών σε αυτό και μετά γίνονται οι σχετικές συστάσεις.