Πρόβλημα στο Νεφρό... πού να απευθυνθώ σε παιδοουρολόγο ή σε παιδονεφρολόγο;

 
Στην Ελλάδα πάρα πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου ένα παιδί με καθαρά ουρολογικό θέμα κατά λάθος βρίσκεται υπό παρακολούθηση παιδονεφρολόγου. Αυτό κατά κάνόνα οδηγεί σε περισσότερες, όχι πάντα απαραίτητες, επιθετικές εξετάσεις που σιχνά γίνονταισυν σε ακατάλληλες χρονικές στιγμές. 
 
Το φαινόμενο αυτό είναι αποκλειστικά Ελληνικό και πηγάζει από την ομοιότητα της ονομασίας του εν λόγω οργάνου - νεφρού, με την ειδικότητα της νεφρολογίας ή παιδονεφρολογίας, η ονομασία της οποίας τείνει ακουστικά να μονοπωλεί το όργανο και τις παθήσεις του. Η αλήθεια είναι ότι εαν το πρόβλημα ενός παιδιού εντοπίζεται στο νεφρό, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι πάντα ή μόνο νεφρολογικό. 
 
Στην Ελλάδα, όπου η λέξη νεφρός ακουστικά παραπέμπει στη λέξη νεφρολόγος, μια τέτοια "φυσική" σύγχυση μπορεί εύκολα να συμβεί. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι νέων, αγχωμένων γονέων που θα ακούσουν για πρώτη φορά ότι το παιδί τους έχει θέμα στον νεφρό, αυτόματα θα ψάξουν παιδονεφρολόγο.
 
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της υφηλίου, τέτοια σύγχυση δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, στα αγγλικά δεν υπάρχει ακουστική ομοιότητα μεταξύ της λέξης "kidney" (προφέρεται κίντνι, σημαίνει νεφρός) και της λέξης "nephrologist" (προφέρεται νεφρόλοτζιστ και σημαίνει νεφρολόγος). Το ίδιο και στα ρώσικά η λέξη "почка" (προφέρεται πότσκα, σημαίνει νεφρός) δεν έχει καμία ακουστική ομοιότητα με τη λέξη "нефролог" (προφέρεται νεφρόλογκ, σημαίνει νεφρολόγος).
 
Όλως περιέργως, στην Ελλάδα, αλλά στον τομέα της ιατρικής των ενηλίκων, η ίδια ακουστική ομοιότητα της λέξης νεφρός με τη λέξη νεφρολόγος δεν οδηγεί σε ουσιώδεις συγχύσεις. Οι νεφρολογικοί ενήλικες ασθενείς παρακολουθούνται και θεραπεύονται από τους νεφρολόγους, ενώ οι ουρολογικοί ασθενείς από τους ουρολόγους. 
 
Ο λόγος για τον οποίο αυτή η λεκτική σύγχυση τροφοδωτεί τις λανθασμένες επιλογές των γονέων στον τομέα της παιδιατρικής, είναι προφανής - είναι η μεροληπτική παραπληροφόρηση!
 
Είναι βέβαιο ότι οι σωστά καταρτισμένοι παιδίατροι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης όλων των παθήσεων και είναι υπεύθυνοι για την παραπομπή ενός παιδιού σε ειδικούς ιατρούς, γνωρίζουν ότι ένα παιδί με ουρολογικό θέμα πρέπει να παρακολουθείται εξαρχής από έναν παιδοουρολόγο. Το ίδιο και οι μητρικοί γυναικολόγοι που διαγιγνώσκουν τις συγγενείς ανωμαλίες προγεννητικά με το υπερηχογράφημα. 
 
Επειδή όμως η σύγχυση αυτή επιβιώνει μόνο στην Ελλάδα και μόνο στον τομέα της παιδιατρικής, αβέβαιο μου φαίνεται ότι ο σωστά καταρτισμένος, ευσυνείδητος και μόνιμα φορτωμένος με το δύσκολο έργο του παιδονεφρολόγος, θα είναι πρόθυμος να αναλάβει επιπλέον φόρτο ουρολογικής φύσεως εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει την πιθανότητα του λάθους του. Λάθος, το οποίο μπορεί να διορθωθεί μόνο και αποκλειστικά από τον ειδικό - τον παιδοουρολόγο. 
 
Οι παιδονεφρολόγοι ασχολούνται με εκείνα τα προβλήματα του νεφρού που δεν μπορούν πια να διορθωθούν χειρουργικά. Το καθημερινό έργο των παιδονεφρολόγων είναι πολύ δύσκολο, διότι όταν ένας μικρός ασθενής φτάνει στο να χρειάζεται παιδονεφρολόγο, σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα ή η νεφρική του λειτουργία ή η ίδια η ζωή του (πχ οξεία ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια).
 
Σε αντίθεση και ευτυχώς, η πλειονότητα των παιδιών με ουρολογικές καταστάσεις όπως η υδρονέφρωση, η κύστεοουρητηρική παλινδρόμηση, ο μεγαουρητήρας και άλλες πολλές, όταν παρακολουθούνται από τους Παιδοουρολόγους δεν θα χρειαστούν σχεδόν ποτέ παιδονεφρολόγο, διότι από αυτές τις παθήσεις σχεδον ποτέ δεν θα κινδυνέψει ούτε η ζωή του παιδιού ούτε η νεφρική του λειτουργία.
 
Τέλος, υπάρχουν όντως κάποιες, σπάνιες παθήσεις όπως η βαριά μορφή των βαλβίδων της οπίσθιας ουρήθρας, η νεφρολιθίαση ή και μερικές άλλες καταστάσεις όπου απαιτείται η εξαρχής (από τη διάγνωση) παρακολούθηση και συνεργασία των ιατρών και των δύο ειδικοτήτων, Παιδοουρολόγων και παιδονεφρολόγων.
 
Ευχαριστώ!